Amerikan mizah sitesi "The Oatmeal"in "ışığın unutulan dehası" olarak tanınan Nikola Tesla'nın çökmek üzere olan 110 yıllık laboratuvarının restore edilip müzeye çevrilmesi için başlattığı online bağış kampanyası, sadece bir hafta içinde hedefin çok üzerinde bir miktara ulaştı. 

 

1917 yılında yıkılan Wardenclyffe Kulesi'nin çevresi, sıradışı mucidin bıraktığı şekilde duruyor.

 

Müzenin inşasının 6 ila 10 milyon dolara mal olacağına işaret eden Inman, müzenin temelini gelecek yıl Tesla'nın doğum günü olan 10 Temmuz'da atmayı planladığını belirtti.

 

Inman, "eğer Tesla, binlerce kişinin laboratuvarını kurtarmak için el birliği ettiğini görseydi çok mutlu olurdu" dedi.

 

17 yıl önce kurulan Tesla Bilim Merkezi Başkanı Jane Alcorn ise, kampanyada elde edilen sonucun kendilerini çok şaşırttığını ve memnun ettiğini söyledi.

 

"IŞIĞIN UNUTULAN DEHASI"

"Işığın unutulan dehası" olarak tanınan Tesla, alternatif akım, uzaktan radyo kontrolü, dünya çapında telsiz ile dünyanın en güçlü vericisinin mucidiydi ve adına kayıtlı 700 buluşla dünyanın en çok patent sahibi olarak dünya tarihine geçmişti.

 

1856'da o zamanki Avusturya-Macaristan içinde yer alan Smilja'da doğan Tesla, Prag Üniversitesi'nde eğitim gördükten sonra ABD'ye göç etmişti. 1880'li yıllarda Thomas Edison ile birlikte çalışan Tesla, daha sonra ampulün mucidinin rakibi olmuştu.

 

Tesla, 1900'lerin başından itibaren 15 yıl boyunca ünlü mimar Sanford White tarafından inşa edilen Wardenclyffe'deki laboratuvarında çalışmıştı. Burada dünya çapında bir iletişim ve enerji sisteminin merkezini oluşturmasını amaçladığı 57 metrelik bir kule kuran Tesla, projeye mali kaynak bulamamıştı. Kule, 1917 yılında yıkıldı.

 

Sıradışı bir karaktere sahip olan Tesla, insanlarla ilişkilerinde ve para yönetiminde hiçbir zaman başarılı olamamıştı. Hayatının son yıllarını borçlarından kaçmak için sürekli otel değiştirerek geçiren Tesla, 7 Ocak 1943'te 86 yaşındayken New Yorker Oteli'nin bir odasında kalp yetmezliğinden hayata veda etti. Ölmeden önce Teleforce silahı adını verdiği bir çalışma yürütmekte olan Tesla'nın bütün belgelerine ABD hükümeti tarafından el konuldu. (skytürk360)