Akıllı telefonlar gittikçe daha sofistike hale geliyor. Ancak pilleri çok hızlı bitiyor ve kullanıcılar bu telefonların yanı sıra yanlarında bir de şarj aleti taşımak zorunda kalıyor.

ABD'deki Illinois Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı bu soruna el attı ve halihazırda kullanılan lityum pillerden 1000 kat daha güçlü pil yaratmayı başardı. Yeni yaratılan bu pil 1000 kat güçlü olmasının yanı sıra sadece bir saniyede şarj olabiliyor.

Uzman William King "Bu tamamen yeni bir şey. Bugüne kadar herhangi birinin düşündüğünden çok daha fazla güçlü. Son yıllarda elektronik aletler daha küçük olmaya doğru ilerliyor. Bilgisayarlar da küçülüyor. Ancak piller bunların gerisinde kaldı. Bu tüm bunları değiştiren mikroteknoloji. Bugüne kadar üretilenlerden çok daha fazla güç içeriyor" dedi.

Yeni yaratılan mikrobateri, enerji ve gücü de birlikte sunuyor. Bu bateri radyo sinyallerini 30 kat daha uzağa gönderebiliyor ve 30 kat daha küçük. Yeniden şarj özelliği olan bu piller halihazırda kullanılan lityum pillerden 1000 kat daha güçlü. İddiaya göre kredi kartı inceliğinde bir telefon bir saniyeden daha az bir sürede şarj olabiliyor.

Ayrıca bu baterinin diğer elektronik aletler, tıp cihazları, lazerler, sensörler ve diğer uygulamalarda da kullanılabileceği belirtildi. Uzmanlar şimdi bu pilin üretilebilecek bir konuma gelmesi için çalışmalarına devam ediyor. (GAZETEPORT)