Daha önce 121Media adıyla faaliyet gösteren, özellikle İngiltere'de kişilerin mahremiyetini ihlal ettiği gerekçesiyle  yapılan şikayetlerin ardından yeniden düzenlemeye gitmek zorunda kalan Phorm şirketinin TTNET ile çalışmaya başlaması tepkilere neden oldu.

Alternatif Bilişim Şirketi, Phorm'un, TTNET'in sitesi üzerinden faaliyete soktuğu 'gezinti.com' hakkında suç duyurusunda bulundu.

Brezilya'da Telefonica, Romanya'da Romtelcom ve Türkiye'de de TTNET ile ortaklık kuran Phorm şirketi, Çin'de de faaliyetlerini sürdürüyor.

Geliştirdiği programla, internette gezinenlerin kişisel bilgilerine ulaşan ve bu yolla hizmet verdiği şirketlerin reklam çalışmalarına veri aktarmayı hedefleyen Phorm'un faaliyetleri, 'mahremiyete müdahale ettiği' gerekçesiyle ABD ve Kanada'da durduruldu.

Avrupa Birliği'nin de 2008 yılında, yasal olmayan faaliyette bulunduğu gerekçesiyle İngiltere'te kullanıcı haklarının korunması yönünde bir ihtar çekti.

Phorm'un şu andaki merkezi Londra'da bulunuyor.

Phorm’un Türkiye’de faaliyetlerinin yasaklanması için enphormasyon.org adresinde kampanya başlatan Alternatif Bilişim Derneği, TTNET ve Phorm firması hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Keleş tarafından savcılığa yapılan suç duyurusunda TTNET ve PT Reklam Çözümleri firmasının TCK 132,134 ve 135. maddelerden yargılanması istendi.

Dernek, TTNET tarafından internet kullanıcılarının rızası ve bilgisi olmadan getirilen sistemle kişilerin internetteki verilerinin izinsiz olarak toplandığı ve ticari amaçla haksız kullanıldığı iddia ediliyor.

Dernekten gelen açıklamada “Bu konuyla ilgilenen, tüzüğünde ‘İnternet üzerinden gerçekleştirilen her türlü iletişimin, paylaşımın ve özel bilgilerin istenmeyen kişiler tarafından izlenmesine, kayıt altına alınmasına karşı güvenli iletişim hakkını savunmak’ ifadesi bulunan bir dernek olarak, kamuoyunu ve yetkilileri bilgilendirmek görevimiz ve kamu faydası yönünde etik sorumluluğumuz. Bugüne kadar TTNET ve Phorm tarafından yapılan açıklamaların kuşkuları gidermemesi, sistemin nasıl çalıştığına dair net ve doyurucu bilgiler aktarmaması nedeniyle de bu suç duyurusunun yapılması gerektiğini düşündük” ifadeleri yer aldı.

İnterpromedya Haber Merkezi