İngiliz bir teknoloji şirketi, su ve havadan sentetik petrol üretmeyi sağlayan bir sistem geliştirdi.

 

Hava Yakıt Sentezleri (AFS) adlı şirkette çalışan mühendisler, 3 aylık süre zarfında 5 litre sentetik petrol ürettiklerini ifade etti.

 

Sistem şu şekilde işliyor: Karbondioksit havadan, hidrojen ise sudan ayrıştırılıp bir reaktörün içinde birleştirerek katalizör yardımıyla metanol üretiliyor. Daha sonra bu metanol petrole çevriliyor.

 

Mühendisler, düşük maliyetli yenilenebilir enerji kullanılarak 'sıfır-karbon' yakıt üretilebileceği ve bunun doğal petrol yerine kullanılabileceğine dikkat çekiyor.

 

2 yıllık bir projenin parçası olan çalışma için şimdiye kadar 1 milyon sterlin harcandı. AFS önümüzdeki iki yıl içinde bir tesis kurarak, motor sporlarında kullanılmak üzere bir günde bin 200 litre özel yakıt üretmeyi planlıyor.

 

AFS Genel Müdürü Peter Harrison "Sentetik olduğu için bu şekilde üretilen akaryakıt normal petrole göre daha temiz ve çevreci" diye konuştu. Harrison sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda pompa fiyatlarında sentetik petrol üretmemiz mümkün değil. Fakat nihayetinde bunu yapacağız. Sentetik petrol sayesinde araba ve uçaklar yoluna devam edebilecek."