Hollanda, net neutrality (internet tarafsızlığı) yasasını kabul eden Avrupa'da ilk, dünyada ise ikinci ülke oldu.

 

Net neutrality ya da tam Türkçesiyle ağ tarafsızlığı, internet bağlantısının ne servis sağlayıcılar ne de hükümetler tarafından kontrol edilmemesi ilkesi olarak özetlenebilir. Biraz daha ayrıntılı anlatmak gerekirse, herhangi bir dış güç sizin bilgisayarınızda ne yaptığınıza göre internet bağlantınızı ayarlayamaz. Örneğin bir internet sağlayıcısı sizin bağlandığınız servise göre bant genişliği tanımlayamaz, hatta hangi uygulamayı kullandığınızı bile ölçemez. Hükümet ise herhangi bir şekilde, herhangi bir internet sitesine erişiminizi engelleyemez. Tekrar bir özet geçmek gerekirse, bunlar ülkemiz internetine şimdilik uzak kavramlar.

 

Ağ tarafsızlığını dünya üzerinde kabul eden ilk ülke Kanada olmuştu. Avrupa'da ise dün itibariyle Hollanda meclisi ‘net neutrality’ yani ağ tarafsızlığı yasasını kabul etti ve 'diğer alanlarda' da olduğu gibi, vatandaşlarına hiçbir konuda kısıt getirmeme geleneğini sürdürdü.

 

Aslında Hollandalıların endişesi, ülkemizde uygulandığı gibi erişim engelleri değil, internet servis sağlayıcıları ve mobil operatörlerin belirli servisler üzerinde oynadıkları oyunlar. Örnek olarak Skype'ın yoğun olarak kullanılmaması için hızı düşüren mobil operatörlerin, kullanıcıları kendi şebekeleri üzerinden görüşmeye itmesinin engellenmesi bu sebeplerden bir tanesiydi. Yeni yasa ile birlikte operatör ya da servis sağlayıcılar, müşterilerinin bağlantılarına (yasadışı bir durum üzerine alınan mahkeme emri olmadıkça) hiç bir şekilde müdahalede bulunamayacaklar.

 

Net Tarafsızlığı ilkesi doğrultusunda bundan böyle:

 

  • Mobil operatörler kullanıcıların Skype ve benzeri VoIP yazılımlarının kullanımını engelleyemeyecek ve/veya ekstradan ücretlendiremeyecek
  • Servis sağlayıcılar, P2P paylaşımları da dahil olmak üzere yasalara uygun içerik barındıran sitelere erişimi hiçbir şekilde engelleyemeyecek ve internet abonelerinin kullanım hızını -güvenlik ve aşırı yoğunluk gibi istisnai durumlar haricinde- düşüremeyecek.
  • İnternet sağlayıcılar abonelerini -kendilerinin açık izni olmaması ve/veya zorunluluk arz eden durumlar haricinde- DPI (Deep Packet Inspection > açıklaması burada) ve benzeri yöntemler kullanmak suretiyle takip edemeyecekler.
  • İnternet sağlayıcılar abonelerinin internet bağlantısını sadece faturanın ödenmemesi ve/veya dolandırıcılık durumlarında kesebilecek, harici hallerde kesinlikle bağlantıyı kesintisiz biçimde sağlamakla yükümlü olacaklar.

 

Başta Hollanda dijital haklar hareketi olan Bits of Freedom olmak üzere, Hollanda halkının zaferi olarak nitelendirilen yasanın diğer Avrupa Birliği ülkelerine de referans teşkil etmesi öngörülüyor. Türkiye içinse söylenecek bir şey yok…

 

Tasarıya buradan erişebilirsiniz.

 

Kaynaklar: Teknokulis / Pclabs