Manchester Üniversitesi uzmanlarının araştırması ‘Fosiller içinde dinozor yaratılabilecek DNA bulunur mu?’ sorusuna yanıt ararken çarpıcı bilgileri gün yüzüne çıkardı.

1993 yılında gişe rekorları kıran “Jurassic Park” filmi, DNA’dan dinozor yaratan bilim insanlarının hikâyesini anlatıyordu. Araştırmacılar, bir kehribar içinde yüzlerce milyon yıl öncesine ait fosilleşmiş sinekte dinozor kanı bulmuş, bunun DNA’sını kullanarak dinozor yaratmıştı.

Manchester Üniversitesi'nde çalışmalar yapan Profesör Terry Brown ve ekibi, bu senaryo üzerine yaptıkları yeni bir araştırmanın sonuçlarını 'PLOS One' adlı akademik dergide yayımlandı. Uzmanlar, kehribar içinde saklı kalan böcekler üzerinde yaptıkları incelemelerde, bunların bugün artık DNA taşımadıklarına dair bulgular elde ettiklerini açıkladı.

'SADECE HAYAL ÜRÜNÜ'

Uzmanlar yeni geliştirilmiş modern araştırma tekniklerini kullanarak yaptıkları çalışmada, 10 bin yıl önce var olan bir arı türü üzerinde yoğunlaştı. Araştırmacılar çalışma sonucunda, milyonlarca yıl önce var olmuş ve başka canlıların bünyesinde bulunması olası olan DNA'ların bugüne kadar kalamayacağı sonucuna vardı.

Araştırma ekibinden uzman David Penney, 'Sezgisel olarak, tamamen bir reçine içinde ölen böceğin DNA’sının burada korunmuş olmasının mümkün olduğu söylenebilir. Fakat bulgularımıza göre böyle bir durum söz konusu değil' derken, “Jurassic Park'ın maalesef sadece hayal dünyası ürünü olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

© Deutsche Welle Türkçe