Arkeolojik araştırmalar, ilk insanlar hakkında bugüne kadar elde edilen en önemli bilgilerden birine ulaştı. Antik insanlara ait bir türün, 500 bin yıl önce taştan mızrak uçları yapabildiği anlaşıldı. Bu tarih, Homo sapiens ve Neandertaller’in taştan mızrak ucu yaptığı tarihin binlerce yıl öncesine rastlıyor. Bazı uzmanlar, keşfin 'Ay'a çıkmak kadar önemli' olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, ilk insanların taş uçlu mızrakları sanılandan çok daha eski tarihlerde kullanmaya başladığını ortaya çıkardı. Güney Afrika’da elde edilen arkeolojik kalıntılar, Homo heidelbergensis adlı türün, tam 500 bin yıl önce taşı işleyerek mızrak ucu olarak kullanmaya başladığı gösterdi.

Elde edilen bulgular, modern insanın atalarının, çok eski tarihlerde gelişmiş silahlar üretebildiğini gösterdi. Söz konusu silah uzun tahta bir gövde, fonksiyonunu çok iyi gerçekleştirecek şekilde yontulan taşlar ve taşı mızrağa sabitleyecek çeşitli yapışkanların kullanılmasıyla oluşturuluyordu.

Birçok antropolog, taş uca sahip veya yontulmuş mızrakların, medeniyetin gelişim sürecindeki dönüm noktalarından biri olduğunu düşünüyor. Bu silah, sadece ilk avcılara avlarını öldürmekte yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda atalarımızın çok daha iyi akıl yürütebildiğini ortaya koydu.

İLK İNSANLARIN YAPTIĞI KESİNLEŞTİ

Bilim dünyası, Neandertaller ve Homo sapiens’in, taş uçlu mızrakları 200-300 bin yıl önce yapmaya başladığını tahmin ediyor. Science dergisinde yayımlanan en son araştırmaya göre, Homo heidelbergensis, aynı teknolojiyi 500 bin yıl önce keşfetti.

Güney Afrika’nın Northern Cape eyaletinde bulunan 13 antik kalıntı üzerinde analizler yapan araştırmacılar, mızrak uçlarının doğal olarak değil, Homo heidelbergensis tarafından yapıldığını tespit etti. Keşfedilen mızrak uçlarının kopyaları yapılarak, mızraklar yaylı tükfekle hayvan cesetlerine ateşlendi. Hayvanların üzerinde oluşan izler ve çizikler, tarih öncesi avcılığa ait olan geçmişte elde edilen izlerle karşılaştıldığında mükemmel bir uyum gösterdi. Böylece, mızrakların hava veya jeolojik etkenlerle oluşmuş olamayacağı kesinleşti.

'TEKNOLOJİ ATALARDAN MİRAS KALDI'

Araştırmada yer alan Kanada’nın Toronto Üniversitesi’nden Jayne Wilkins, “Bu bulgular, modern insanın anatomik gelişmişliğe ulaştığı 200 bin yıldan çok önceki tarihlerde başka türlerin çok daha ileride olduğunu gösteriyor... Neandertaller ve insanlar teknolojiyi bağımsız olarak geliştirmediler. Ancak eski atalarından onlara miras kaldı” dedi.

KESİN TARİH BELLİ DEĞİL

Bilim insanları, karbon 14 yöntemiyle en fazla 50-60 bin yıl öncesine uzanan kalıntıların yaşını tespit edebiliyor. Bu yüzden elde edilen bulguların kesin yaşı net olarak tespit edilemiyor.

Güney Afrika’nın Kathu kasabasında ulaşılan mızrak uçlarının yaşını tespit etmek için, bilim insanları aynı bölgede bulunan zebra dişi ve toprak numunelerinin ait olduğu tarihi belirlemek adına kullandıkları radyasyona maruz kalma tarihleme yöntemlerine başvurdu. Bu yöntemler, materyallerin toprağa karışmadan önce en son ne zaman güneş ışınlarına veya ısıya maruz kaldıkları hakkında tahmini bir bilgi sunuyor.

Antropologlar, Homo heidelbergensis’in 500 bin yıl önce mızrak uçlarını taştan oyarak yapmış olduğu tespitini diğer arkeolojik bilgilere de dayandırıyor. Fosil kalıntıları, geçmişte insan beyninin 500 bin yıl önce önemli ölçüde büyüme gösterdiğini ortaya koymuştu.

“ÇOK BÜYÜK BİR KEŞİF”

İlk insanların gelişmiş silahlar yaptığına dair bulgular önceden de elde edilmiş ancak 500 bin yıl öncesine uzanan kalıntılara rastlanmamıştı.

En son araştırmada yer almayan ABD’nin Colorado Üniversitesi’nden Thomas Wynn, “Devrimsel bir sonuca ulaşıldı” ifadesini kullandı. Wynn, taşı mızrağa sabitlemek için Homo heidelbergensis’in ne kullandığını ortaya çıkarmanın çok ilginç olacağını belirtti. İlk insanlar, bunu yapmak için genelde akasya sakızı veya balmumunu toprak boyası ile karıştırır, ardından ateşe tutarak güçlendirirdi. Bir diğer yöntemde, tahta mızrak gövdesinde çentikler açılır veya mızrak ucu mızrağa sarılarak tutturulurdu.

BU OLAY İNSANIN AY'A ÇIKMASI KADAR ÖNEMLİ

Wynn, hangi yöntem kullanılmış olursa olsun, 500 bin yıl önce mızrak yapımı için kullanılan yöntemin kazara ortaya çıkmadığını, büyük bir düşünce gücü ve defalarca deneme gerektirdiğini söyledi.

ABD’li bilim insanı, “Bu olayı insanın Ay’a çıkmasıyla karşılaştırmak gerekir mi bilemem. Ancak gerçekten evrimsel olduğunu ve silah yarışını hızlandırdığını söyleyebilirim... İnsanların ve hayvanların gözünden bakarsanız, mücadele ve öldürme gücü çok daha yüksekti” dedi. (ntvmsnbc)