Polonya, internette hükümetlerin isteği doğrultusunda engellemelere imkan tanıyan Ticarette Sahteciliğin Önlenmesi Sözleşmesi (ACTA) konusunda geri adım atmaya hazırlanıyor. Başbakan Donald Tusk, internette ifade özgürlüğünü kısıtlamaya olanak tanıyan söz konusu anlaşmayı, protestolar üzerine askıya alabileceklerini açıkladı.

 

Hacktivist grup Anonymous’un ACTA’ya verdiği destekten ötürü, geçtiğimiz hafta Polonya devlet kurumlarının internet sitelerine düzenlediği hacker saldırısı kısmen sonuç verdi. Polonya Cumhurbaşkanlığı’ndan, Sağlık Bakanlığı’na kadar birçok siteye yönelik siber saldırının yanı sıra, başkent Varşova’da da birçok insan ACTA’yı protesto için sokaklara döküldü. Gelişmeler üzerine Polonya Başbakanı Donald Tusk, çevrimiçi ve fiziksel protestoların ardından ACTA’nın askıya alabileceklerini duyurdu.

 

FBI VE İNGİLİZ POLİS KAYITLARI İNTERNETTE

Polonya’nın yanı sıra Yunanistan, İsveç, Slovenya’daki kamu kurumlarının internet sitelerine de siber saldırıda bulunan hacker grubu, FBI ajanları ile İngiltere polisinin konuşma kayıtlarını da internetten yayınlamıştı. Telefon görüşmelerinin yanı sıra LulzSec, Anonymous, Antisec ve diğer gruplar hakkında araştırmada bulunan FBI ajanlarıyla İngiliz polis yetkililerinin e-posta adreslerinin de yayınlanmasında, bir FBI çalışanından sızdırılan güvenlik kodunun etkili olduğu düşünülüyor. İngiltere polisi ise yaptığı açıklamada, yasadışı kaydedilen aramalar hakkında soruşturma başlattıklarını bildirdi.

 

BİR ‘HACK’ DE İSVEÇ’E

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan Adalet Bakanlığı’nın web sitesini çökerterek birçok veriyi ele geçiren Anonymous grubunun son ‘siber kurbanları’ ise İsveç ile Slovenya oldu. Cumartesi günü gerçekleştirilen saldırıda İsveç hükümetinin web sitesi DDoS saldırılarıyla çökertildi. Hükümet Sözcüsü Jacob Lagercranser web sitesinin çökertildiğini doğrularken, henüz çalınan bir veri tespit etmediklerini aktardı. Saldırıyı düzenleyen CyberForce isimli grup ise Anonymous’un bir parçası olduklarını açıkladı. Grup, protestolarını caddeler yerine internet ortamında gerçekleştirdiklerini belirtirken, saldırıyı ACTA nedeniyle gerçekleştirdikleri bilgisini verdi

 

SLOVENYA’DA SOKAK GÖSTERİLERİ

Slovenya’nın en büyük bankası NLB de hacker saldırılarından nasibini aldı. Anonymous, Sloven hükümetinden ACTA’ya verdikleri desteği çekmemesi halinde saldırılarını sürdürecekleri bildirdi. Slovenya’daki siber saldırının yanı sıra yaklaşık 2 bin kişi de hükümet binası önünde gösteriler düzenledi. Kapitalizmin protesto edildiği gösterilerde, 22 ülke arasında imzalanacak olan ACTA’nın durdurulması istendi.

 

ACTA NEDİR?

AB üyesi 22 ülkenin üzerinde anlaşma sağladığı ACTA ile fiziksel ve sayısal taklit ürünlere karşı işbirliğinde bulunulması öngörülüyor. İnternet servis sağlayıcılarının (ISS) kullanıcılarından sorumlu tutulmak istendiği sözleşme ile bu sayede ISS’lerin ağlarını sansürlemesi ve kullanıcılarını izlemesi hedefleniyor. Hükümetlerin doğrudan müdahalesine açık olan sözleşme ile doğrudan paylaşım siteleri ile internetteki ifade özgürlüğünün önüne geçilebileceği gibi, ilaç ve tohum patentleriyle ilaç sanayisi ve tarımda tekel yaratılmak isteniyor. (ANF)