ABD'nin New Mexico eyaletindeki White Sands hava üssünden 11 Temmuz'da uzaya fırlatılan 'Yüksek Çözünürlü Koronal Görüntüleyici' (Hi-C) teleskopunun ilk verileri yayınlandı. 17 metre uzunluğundaki ve 210 kilogram ağırlığındaki teleskop, 620 saniyelik kısa yolcuğunda 165 fotoğraf çekti.

Güneş üzerinde geniş ve aktif bir bölgeye odaklanan Hi-C teleskopu, yıldızın atmosferinin dinamik yapısını açığa çıkaran detaylı sonuçlara ulaştı. Teleskop fotoğrafları aşırı ultraviyole dalga boyunda çekti.

Washington'daki NASA merkezinde çalışan Heliophysics bölümü direktörü Barbara Giles, "Güneş'in devrim niteliğindeki bu görüntüleri, NASA'nın sondaj roket programının, yeni uzay teknolojilerinin ve bilimsel gelişmelerin anahtar açılarını gösteriyor" dedi. NASA'dan bir diğer bilim insanı Jonathan Cirtain, oldukça büyük ve aktif bir Güneş lekesine açıklıkla odaklanabildiklerini ve kendi görüntüleme hedeflerine ulaştıklarını ifade etti.

Hi-C'nin yanı sıra 2010 Şubat'ında fırlatılan SDO uzay aracı da, Güneş'in günümüzdeki en gelişmiş yüksek çözünürlü televizyonlardan 10 kat daha net görüntülerini elde edebiliyor. (Milliyet)