Grönland, 12 bin değil, de 19 bin yıl önce ısınmaya başlamış. Grönland'da yapılan yeni incelemelere göre, şimdiye kadar bilindiğinin aksine, 19 bin yıldır erimeye başladığına ilişkin bulguların ortaya çıktığı belirtiliyor.

ABD’de yayınlayan Science isimli dergide yer alan habere göre, bilim insanlarının yaptığı yeni incelemelere göre, Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinde yer alan Grönland’ın 19 bin yıl önce erimeye başladı.

Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinde yer alan Grönland’ın erimesi iklim değişikliğini de beraberinde getiriyor.

20 bin yıl önce yaşanan en son buzul çağının son dönemlerinde Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa’nın büyük bir bölümünü kalın buz kaplıyordu. O dönemdeki hava ısısı da sanayileşme öncesindeki ısıdan yaklaşık 4 derece düşüktü.

19 bin yıl önce dünyanın yörüngesinde meydana gelen değişikliklerin Grönland’da daha fazla güneş enerjisinin gelmesini, karbondioksit oranının artması ile birlikte dünyanın ısısını da etkilediği tespiti de yapılıyor.

Dünyada o dönemde kaç derece ısıda olduğunu tespit etmek için de kar katmanlarından faydalanılıyor.

Oregon Üniversitesi’nde görevli olan ve bu araştırmada yer alan Christo Buizert, araştırmalar kapsamında üç kar katmanının alınarak, farklı yöntemlerle incelendiğini belirtiyor. Bu araştırma sonucunda kardaki karbondioksit oranı ile dünyanın ısınma evresi tespit ediliyor.

Yapılan son araştırmalara göre, Grönland’dın -19 000 ile -12 000 yılları arasında 5 derece ısındığı belirtiliyor. (ANF)