Evrendeki galaksiler ile ilgili yeni bir araştırma dikkat çekiyor. Dünyanın içinde yer aldığı Samanyolu galaksisini de kapsayan bugüne kadar ki en büyük galaksiler topluluğu (süper küme) keşfedildi.

Hawaii Üniversitesi’nden Brent Tully ve diğer astronotların yaptığı araştırmaya göre, dünyanın da içinde yer aldığı Samanyolu galaksisinin içinde yer aldığı çok büyük bir galaksiler grubu keşfedildi. Hawaii dilinde ‘sonsuz gökyüzü’ anlamına gelen ‘Laniakea' adı verilen yeni süper kümenin yaklaşık 100 bin galaksiden oluştuğu tahmin ediliyor.

İngiliz Nature dergisinde yayınlanan araştırmada, Samanyolu galaksisinin içinde bulunduğu Virgo-Süper kümesinin dahi Laniakea içerisinde yer aldığı ortaya konuldu. Buna göre, Laniakea’nın uç kısımlarında galaksiler topluluğu bulunurken, orta kısımlarında ise süper küme olarak adlandırılan daha büyük galaksiler toplulukları yer alıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, Samanyolu galaksisi Laniakea’nın uç kısımlarında duruyor. Samanyolu’na komşu olan galaksilerin içinde bulunduğu Attraktor yine Laniakea’ya dahil olan süper kümeler arasında.

500 MİLYON ÇARPI 10 TRİLYON KİLOMETRE UZUNLUKTA

Yeni bulunan dev süper küme kapladığı alan itibariyle de dikkat çekici. Laniakea’nın büyüklüğünün tespiti için, içerisinde yer alan 8 bin galaksinin hareketleri incelendi.

Araştırmayı yürüten astronomların yaptığı ölçümlere göre, Laniakea 500 milyon ışık hızı uzunluğunda. Bir ışık yılı ortalama 10 trilyon kilometreye denk geliyor. (ANF)