Cenevre - Geçen yıl nötrinoların ışık hızından daha hızlı olduğunu iddia eden Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) bilim insanları, bugün yaptıkları açıklamada Albert Einstein’in haklı olduğunu kabul ettiler.

 

Cenevre’deki CERN’de çalışan araştırmacılar, geçen yıl nötrinoların hızının ışık hızının üzerinde olduğunu açıklayarak bilim dünyasında heyecan yaratmıştı. CERN araştırmacılarının bu teorisi, Einstein’in 1905’te geliştirdiği izafiyet teorisi ile çelişiyordu.

 

CERN’e bağlı Opera deney ekibi, CERN ile İtalya’daki yer altı laboratuarı Gran Sasso arasındaki 730 km’lik mesafede fırlatılan nötrinoların hızını test etmişti. Nötrinoların yaklaşık 20 metre ya da 60 nanosaniye ile ışık hızının önüne geçtiği iddia edilmişti.

 

Ancak Opera ekibi bugün yaptıkları açıklamada sonuçların hatalı olduğunu kabul etti. Opera ekibi, “CERN ile Gran Sasso arasında nötrino demeti ile 2011 yılına kadar ölçülen birinci veriler, kanıtlanmış araçların etkileri hesaba katılarak gözden geçirildi” dedi.

 

Opera ekibinin denetlemeleri, nötrinoların 74 nanosaniyelik kat ettiği yolu gerçek zamana göre kısaltan, bir GPS ile bilgisayar arsında kusurlu bir bağlantı olduğunu gösterdi. Opera tarafından kullanılan çok dakik bir saatin hafif bir şekilde saparak, kat edilen yola 15 nanosaniye eklediği anlaşıldı.

 

Bu iki hata giderildikten sonra CERN ile Gran Sasso arasında ölçülen nötrinoların Einstein’in teorisi ile “uyumlu” bir hızının olduğu görüldü.

 

Nötrino, ışık hızına yakın hıza sahip olan, elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel parçacıklardır. Bu özellikleri algılanması oldukça zorlaşan nötrinoların çok küçük, ancak sıfır olmayan durgun kütleleri var.

 

Albert Einstein'e göre hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemez. Geçen yıl araştırmacıların nötrino hızına ilişkin ortaya attığı yeni iddia ile Einstein’in izafiyet teorisinin sallantıda olduğu öne sürülmüştü. Sonuç olarak 107 yıldır Einstein haklı beyler... (ANF)