WASHINGTON - Biliminsanları, yeni gezegenin yüzeyinde sıcaklığın yaklaşık olarak 22 derece olduğunu, yıldızının Güneş'e ikiz kadar benzediğini, muhtemelen su ve toprağa sahip olduğunu söyledi.

 

Yeni gezegenin Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA)“gezegen avcısı” teleskopu Kepler tarafından bugün yaşanabilir bölgenin ortalarında bulunduğu, bunun da yaşam koşullarının uygunluğuna işaret ettiği belirtiliyor. Kepler'in ilk defa Güneş Sistemi'nin dışında yaşanabilir bölgede ne çok sıcak ne de çok soğuk bir gezegen bulduğu kaydedildi.

 

Astronomlar sözü edilen bölgede daha önce iki kez gezegen bulduklarını açıklamışlar ancak yaşam için umut vadetmeyen gezegenlerden birinin konumunun çok tartışmalı olduğu, diğerinin de sıcak sınırda olduğu belirtilmişti.

 

Kepler Teleskopu, adını Alman gökbilim, fizik, matematik bilgini Johannes Kepler'den (27 Aralık 1571-15 Kasım 1630) alıyor.

 

600 IŞIK YILI UZAKLIKTA

 

Dünya'ya şaşırtıcı biçimde benzeyen yeni gezegenin Dünya'ya 600 ışık yılı (bir ışık yılı yaklaşık olarak 10 trilyon kilometre) uzaklıkta olduğu bildirildi.

 

NASA, “gezegen avcısı” teleskobu Kepler tarafından bulunan gezegene Kepler-22b adının verildiğini, yapısını öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulan gezegenin, güneşinin etrafında 290 günde dönüşünü tamamladığı belirtildi.

 

Dünya'dan 2,4 kat daha büyük olduğu belirtilen gezegenin, sıvı, gaz ya da kayalardan oluşup oluşmadığının henüz bilinemediği kaydedildi.

 

Kepler-22b'nin Dünya'ya benzeyen ilk gezegen olduğu bildiriliyor.