NASA, Kepler teleskobu yardımı ile uzayda Dünya’ya benzer bir gezegen bulduklarını açıkladı.

Astronom Thomas Barclay ve Kaliforniya’daki NASA Ames Araştırma Merkezi ekibi, uzay teleskobu Kepler tarafından toplanan verilerden hareketle, beş gezegenden oluşan bir güneş sistemi keşfetti. Bu gezegenlerden birinin kendi yıldızının yaşanabilir yörüngesinde olduğu ifade edildi.

NASA’nın yaptığı açıklamaya göre bulunan gezegenin büyüklüğü Dünya’nınkinden biraz daha küçük ve ‘yaşanabilir alan’ denilen yerde bulunuyor.

Bu alanda bulunan gökcisimlerinin yüzeyinde sıcaklığın rahat olduğu belirtilirken, suyun sıvı halde kalması için yeterince ışığın bulunduğu kaydedildi. Araştırmacılar, keşfedilen yeni gezegende yaşam ihtimalini dışlamıyor.

Bir yıldızın yaşanabilir alanı, yörüngesindeki gezegenin sıvı halde su ve bir atmosfere sahip olabileceği bir alanı ifade ediyor.

Gezegen, görüngesinde olduğu yıldızına çok yakın olunca, sıcaklık çok önem kazanıyor ve atmosfer yeterince kalın değil. Çok yakın olunca var olan su ancak buz halinde varlık gösterebiliyor.

Yeni bulunan gezegenin büyüklüğü Dünya’nınkine daha yakın. Bilim insanları, gezegenlerin büyüklüğünün her zaman yaşamın gelişmesinde çok rol oynadığını düşünüyor. Bugüne kadar dünyamıza en yakın olarak bilinen gezegen Kepler-62 F idi. Bu gezegen kendi yıldızının etrafında 267 günde dönüyor. (ANF)