Kamu kuruluşlarına yönelik siber saldırılarıyla tanınan RedHack grubu, son olarak kendi davalarında müdahil olan Maliye Bakanlığı'nın sitesini hackleyerek memur maaşlarını artırırken, devlet hacker atağına geçiyor. Siber Güvenlik Enstitüsü kuran TÜBİTAK, kamu kurumlarına yönelik hacker saldırılarına karşı 200 uzmandan oluşan bir ekip yetiştirmek için çalışma başlattı. Bu ekip, kamu kurumlarının internet sitelerine yönelik saldırı anında devreye girecek ve isteyen kamu kurumlarına siber güvenlik eğitimi de verecek.

RedHack, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da dahil olmak üzere pek çok kamu kurumunun internet sitesini çökertirken; son mağdur Maliye Bakanlığı oldu. RedHack, "Memur'a 'komik' zam yapanlara ve aynı zamanda RedHack davasına müdahil olmak isteyen Maliye Bakanlığı'na cevabımızdır" diyerek, Bakanlık sitesine saldırdı.

200 KİŞİLİK TİM

RedHack'ten yeni saldırılar beklenirken, hacker saldırılarından başını kaldıramayan kamu kurumlarının imdadına TÜBİTAK yetişiyor. Habertürk’e göre, siber güvenlikle ilgili 60 kişilik grubu bulunan TÜBİTAK, 200 kişilik yeni bir "karşı atak timi" kurma kararı aldı. Eğitimlerine başlanan bu ekip, siber saldırılar konusunda uzmanlaşacak. Ekip, siber saldırıya uğrayan kamu kurumlarının imdadına yetişecek ve savunmalarına yardımcı olacak. Siber güvenlik timi, isteyen kamu kurumlarına siber güvenlik eğitimi de verip, sistemlerinde açık olup olmadığını da tespit edecek.

SİBER GÜVENLİK ENSTİTÜSÜ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, siber güvenliğin kamu kurumları için önemine dikkat çekerek, "Konu, MGK'nın da gündeminde. Ulaştırma Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde bir yapı oluşturuldu. TÜBİTAK da Siber Güvenlik Enstitüsü kurarak daha iyi uzmanlar yetiştirmeye başladı. Kamu kurumlarının güvenlik testlerini yapıyoruz ve bir takım tedbirler geliştiriyoruz. Siber güvenlikle ilgili 200 uzman yetiştiriliyor" dedi.

AMERİKAN İSTİHBARATINA GİDİYOR

Artık hiçbir verinin güvende olmadığına işaret eden Ergün, "Google'ın merkezinde, sizin neleri arattığınızı, kim olduğunuzu biliyorlar. Gizli saklı bir şey yok. Bunların bir ucu Amerikan istihbarat teşkilatlarına gidiyor. İstihbarat teşkilatları da kendi şifreli yaklaşımlarıyla aramalardan uluslararası anlamda neler çıkaracaklarını ortaya koyuyorlar. Dijital dünyanın bir çok riskleri de var. Bunun için yeni sistemler geliştirmemiz lazım" dedi.