Wikipedia, Amerikan Kongresi ve Temsilciler Meclisi’nde görüşülen korsanlıkla mücadele yasalarını protesto amacıyla çarşamba günü sayfalarını karartma kararı aldı. Yasaya Facebook, Twitter gibi sitelerden de tepki geldi.

Dünyanın en büyük ücretsiz sanal ansiklopedisi Wikipedia, ABD'de Kongre ve Meclis'te görüşülen yasaya tepki olarak İngilizce sayfalarını 24 saat boyunca erişime kesecek. Her gün milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Wikipedia’yı bünyesinde bulunduran Wikimedia Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “Eğer bu yasa kabul edilirse, açık ve özgür internete zarar verecek ve ABD içindeki uluslararası internet sitelerine sansür uygulanması için yeni araçlar ortaya çıkaracaktır” denildi.

Protestolara yol açan Temsilciler Meclisi'ndeki "Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Yasası" ve Senato'da görüşülen "Entelektüel Mülkiyetin Korunması Yasası", deniz aşırı ülkelerde Amerikan mallarının korsanlarının satılmasını engelleme amacını taşıyor. Ürünleri genelde yasal olmayan yollarla satışlara maruz kalan film ve müzik endüstrisi yasaya destek veriyor. Endüstri temsilcileri, yasanın entelektüel mülkiyet ve istihdamı korumak için gerekli olduğunu savunuyor.

Kara liste endişesi

Yasaya karşı çıkanlar ise bunun teknoloji sanayine zarar verip ifade özgürlüğü hakkını ihlâl edeceği görüşünde. Yasada en çok tartışma yaratan madde federal yetkililerin, korsan ürünler yaydığından şüphelenilen sitelerle ilgili bir “kara liste” hazırlamasına olanak sağlayan düzenleme. Bu durumun ABD’deki tüm kullanıcıların erişim sağladığı internet içeriği oranının azalmasına yol açmasından endişe ediliyor.

Facebook ve Twitter'den tepki
Google, Facebook, Yahoo, Twitter, eBay, AOL ve diğer pek çok teknoloji firması ise yasaya karşı çıkıyor ve bu yasanın “endüstrinin ekmeğiyle oynamak” anlamına geldiği belirtiliyor. Reddit, Boing Boing gibi sosyal medya siteleri de Wikipedia gibi sayfalarını belirli bir süre karartma kararı aldı.
Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales, Twitter hesabında yaptığı açıklamada, söz konusu yasaların özgür, açık ve güvenli internet için bir tehdit olduğunu yazdı. Wikipedia ayrıca okuyucularından da Kongre üyeleriyle iletişime geçmeleri ricasında bulundu.
Wikipedia’nın Almanca sitesinin de protestoya destek amacıyla sayfalarında bir protesto bandına yer vermeyi planlandığı belirtildi.

Türkiye'de protesto
Türkiye'den de Wikipedia’nın eylemine destek geldi. İnci Sözlük, protestoya destek vereceğini bildirdi. Sitede "18 01 2012 İnternet Tutulması" başlığıyla yapılan açıklamada, “Reddit ve Wikipedia, yasaya tepki çekmek için 18 Ocak’ta sitelerini kapatacaklar. Buna ek olarak biz de İnci Sözlük olarak Türkiye’deki sansürü protesto etmek için aynı tarihte karartma yapacağız” denildi.

© Deutsche Welle Türkçe AP/dpa, BS/BÖ