Almanya’daki Darmstadt Üniversitesi’nden bilim insanları yaptıkları bir çalışmayla ışığı 1 dakika süreyle durdurdular. Kullanılan yönteme verilen isim ise Electromagnetically induced transparency (Elektromanyetik uyarılmış geçirgenlik). Prasedimiyum ile uyarılmış, soğutulmuş, opak (ışığı geçirmeyen) itriyum silikat kristali kullanılan bu yöntemde kristal önce uyarıcı bir lazer yardımıyla uyarılıyor ve zincirleme kuantum tepkimelerle kristal saydam hale geliyor. Daha sonra ikinci bir ışık kaynağını kristale yönlendiren bilim insanları aynı anda ilk uyarı lazerini kapatıyorlar. Böylece saydam kristal ortam içine giren fotonlar, kristalin birden opak hale gelmesiyle içerisinde hapsoluyor. Bu sadece ışığın kristal içerisinde hapsedilmesi anlamına gelmiyor. Opak özelliğinden dolayı kristal içerisindeki atomlardan yansıma yapamayan fotonlar, bir nevi “duruyor”.

Bu aşamada fotonların enerjisi atomlar tarafından emilip atomik spin uyarımlarına dönüşüyor. Daha sonra uyarıcı lazer tekrar açıldığında kristal yine saydam hale geçiyor ve atomik spin uyarımları tekrar foton olarak salınıyor. Bu şekilde kristal içerisine yansıtılan görüntü, 1 dakika sonra aynı şekilde tekrar elde edilebilmiş. Çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, 60 saniyeden daha uzun süre hapsedilen fotonların taşıdığı “data”nın kaybolduğunu bildiriyorlar. Yani 60 saniyeden sonra görüntü bozulmaya başlıyor, fotonlar aynı enerjiye sahip olsa da aynı görüntüyü vermiyor. Çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları farklı kristaller kullanılarak sürenin uzatılabileceğini belirtiyor.

Bu çalışma ışığı durdurmasının yanı sıra, ileride “optik hafıza” gibi teknolojilerin geliştirilebileceğini göstermesiyle de heyecan yaratmış durumda.

Haber kaynağı:
http://www.extremetech.com/extreme/162289-light-stopped-completely-for-a-minute-inside-a-crystal-the-basis-of-quantum-memory