Ateizmin ateşli savunucusu biyolog Richard Dawkins ve Anglikan Kilisesi'nin başı Başpiskopos Rowan Williams Oxford Üniversitesi'nde 'kozlarını paylaştı!'

 

Milliyet gazetesinin haberine göre, İngiltere’de dinin toplumdaki yerine dair tartışmaların hız kazandığı bir dönemde ‘ateizmin süperstarı’ lakabıyla tanınan Richard Dawkins ve Anglikan Kilisesi’ni yöneten Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams, Oxford Üniversitesi’nde Tanrı’nın varlığını tartıştı. Konuşmada Katolik bir rahipken Tanrı’nın varlığından kesin biçimde emin olunulamayacağını düşünerek filozofluğa çark eden Sir Anthony Kenny ‘hakem’ oldu. İki taraf da fikirlerinden taviz vermezken beklendiği kadar şiddetli bir tartışma yaşanmadı.

 

Dawkins “Anlayamadığım şey neden dünyanın bir hiçlikten var olduğu fikrinin güzelliğini göremiyorsunuz. Bu zerafet dolu, nefes kesici ve güzel bir şey. Neden böyle bir şeyi Tanrı gibi karmaşık bir şeyle alt üst ediyorsunuz?” diye sordu. Williams, Dawkins’in argümanının ‘güzelliği’ konusunda ‘hemfikir’ olduğunu belirtse de “Tanrı’nın bu süreçte bir ayakkabı çekeceği gibi öylesine fazladan bir rolü olduğundan bahsetmiyorum” diye esprili bir cevap verdi. Dawkins’in ‘şefkatli bir Tanrı varsa niye bu kadar acı var?” şeklindeki sorusuna Williams samimiyetle “Bunu yapabileceği halde neden daha fazla yapmıyor? Bilmiyorum” dedi. Dawkins’in ruhun ölümsüzlüğüne inanıp inanmadığı konusunda ısrarlı sıkıştırmalarıyla karşılaşan Williams ‘ruhun ölümle sona ermediğini’ belirtse de insan ruhunun ne olduğu konusunda tam bir açıklama getiremedi. Başpiskopos, “Ruhun ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yok” dedi.

 

Militan ateizmin sözcüsü olarak dünya çapında üne kavuşan Dawkins’in bir yaratıcının olmadığı konusunda ‘yüzde yüz emin olamadığını’ belirtmesi üzerine Kenny “Neden kendinizi bir agnostik olarak tanımlamıyorsunuz?” diye sordu. Dawkins de cevap olarak “Öyle adlandırılmayı tercih ederim” dedi. (Milliyet)