Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü, ailelerle dayanışma yemeğinde bir araya geldi.

Yemeğe, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Van milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan, Lezgin Botan, OHAL sürecinde kapatılan Din Alimleri Derneği ile Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenleri ile Dayanışma Derneği (MEYA-DER) üyeleri ve yüzlerce aile katıldı. 

Gelen ailelere kapıda karanfiller dağıtılırken yemek öncesinde ailelere verilmek üzere getirilen saat ve takvimlere polisler el koydu. "Halepçe katliamını" anlatan sinevizyon gösterimi izletildi.

dihaber'de yer alan habere göre, ilk olarak söz alan DBP İl Başkanı Ahmet Aygün, Halepçe Katliamı yıl dönümünü aileler bir arada olmanın önemine dikkat çekerek, Kürt halkının üzerinde devam eden ölüm ve şiddet politikalarına vurgu yaptı.

'TEKLİĞİ DAYATANLAR FİRAVUNDUR'

Yemekte konuşan Hüda Kaya, "Hayır" demenin her geçen gün daha hayırlı olduğunu söyleyerek, "Halepçe katliamında" yaşamını yitirenleri andı. Kaya, "Şu an Türkiye toplumunun tek gündemi "Evet" ve "Hayır" olarak geçiyor. Allah’ın farklı renklerde dillerde yarattığı onlarca topluma kimliğe sadece gri rengi dayatılıyor. İnsanların en temel hakları Kuran’la güvenceye alınmışken, bunlar çıkıyor tek dili dayatmaya çalışıyor. 80 milyonluk bir topluma tek renge tek dil dayatılıyor. Bu sorunlar elbette bu günün sorunu değil, bu politikalar doksan yıllık politikanın tekçi sistemi bir sonucudur. Bir zamanlar 27 Şubat'lardan şikayet edenler şimdi 27 Şubat'ın ve onun zulmünün öncüsü olmuş durumdadır. Diğer hükümetler hiç değilse dini alet etmiyorlardı ama şimdikiler dini politikalarına alet ettiler. Hala kafası karışık olanlara sesleniyorum; hayır diyenlere dinden çıkacakmış gibi gösteriliyor, sevgili arkadaşlar buna inanmayın kanmayın. Hepimizi Allah bu kadar farklı yaratmışken, bunun karşısında tekliği dayatanlar Firavun'dur" dedi.

'AİLE BAKANI ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN ARKASINDAN MEVLÜT OKUTMUŞ'

Her toplumun kendi dilinde, kendi renginde özgürlüğe sahip olduğunu kaydeden Kaya, "Tıpkı Hazreti Muhammed'in döneminde olduğu gibi tekçilik yoktur. Bugün Müslümanım diyen sahtekârlar dönüp de paygamber düzenine baksınlar. Son günlerde biliyorsunuz, Avrupa Aile Bakanlığı'nın yarattığı bir kriz var. Orada kriz yaratan Aile Bakanı, kadın ölümlerini çocuk istismarını durduracakken, 1 yıllık faaliyet raporunda 81 ilde sadece mevlüt vermiş. Bakanın işi mevlüt vermek değildir.

Bakan kadın ölümlerini durduracağı yerde öldürülen kadınların arkasından sadece mevlüt okutmuş. Biz bütün ölümlerin hesabını sorulması, barışın ve yaşam hakkının yeniden güvenceye alındığı günler için mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı.