Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde gardiyanların tutukluları, “Siz dua edin sosyal mesafe kuralı var” diyerek tehdit ettiği belirtilirken, Elazığ'da ise bir tutuklunun karantinada olduğu iddia edildi.

Siyasi tutukluların kapsam dışında bırakılıp, “örtülü af” olarak tanımlanan ceza infaz düzenlemesinin AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmesiyle adli tutuklular cezaevlerinden salınmaya başlandı. Yakınlarının cezaevinde ölüme terk edildiğini söyleyen tutuklu aileleri ise, cezaevlerinde hak ihlallerinin arttığını söyledi. 

Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Tufan İlbaş’ın kardeşi Evin İlbaş, Çarşamba günü telefon görüşmesi gerçekleştirdikleri ağabeyinin salgınla birlikte idarenin keyfi uygulamalarının arttığını söylediğini aktardı.

İlbaş, ağabeyinin cezaevindeki duruma dair “Salgın bahane edilerek, üzerimizdeki tecrit ağırlaştırılmış durumda. Kitap, defter, kalem ve kitap gibi kırtasiye ihtiyaçlarımız karşılanmıyor. İdare salgından sonra koğuş aramalarını sıklaştırmış durumda. Koğuş aramalarında gardiyanlar, sebepsiz yere hakaretlerde bulunuyor. Yaşananlara ilişkin cezaevi idaresine verdiğimiz dilekçelere geri dönüş yapılmıyor’ dediğini ifade etti.  

GARDİYANLAR TEHDİT ETTİ

İlbaş, ağabeyinin bu duruma tepki göstermesi üzerine ise gardiyanlar tarafından ‘Siz dua edin sosyal mesafe kuralı var. Yoksa size neler yapacağımızı biliyorduk’ denilerek tehdit edildiğini dile getirdi. 

HAFTADA BİR MASKE

İlbaş, “Keyfi aramalar sonucunda abim ve tutuklular salgınla karşı karşıya bırakılıyor.  Ayrıca, bir maske verip ‘bir hafta kullanacaksınız’ diyorlarmış. Bu durumu kesinlikte kabul etmeyeceğiz. Ağabeyim ölüme terk edilmişken, çıkartılan ve hukuksuz olan yasa düzenlemesini de asla kabul etmiyoruz. Talebimiz yasa düzenlemesinin genişlemesidir. Yetkililer bu konuda acilen bir şey yapmalı” dedi.

KENDİLERİNİ NASIL KORUYACAKLAR?

Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulan Birdal Abay ise, yine telefonla görüştüğü kardeşi Gülten Abay’a koşullarının salgınla birlikte daha da zorlaştığını anlattı. Ağabeyinin görüşmelerinde kendilerine temizlik malzemesini verilmediğini aktardığını söyleyen Abay, “Dört duvar arasında kendilerini bu salgına karşı nasıl koruyacaklar? Adalet Bakanlığı tutukluların ihtiyaçları kapıda karşılanıyor demişti. Böyle bir durum söz konusu değil” diyerek tepki gösterdi.

BİR TUTUKLU KARANTİNADA

Gardiyanların maskesiz ve eldivensiz koğuşlarda sayım ve arama yapıldığını belirten Abay, şunları dile getirdi: “Bu tür keyfi uygulamalar, tutuklular için zulme dönmüş durumda. Yan koğuşunda kalan Tarık adında bir tutuklunun salgın belirtileri gösterdiğinden dolayı hastaneye kaldırılmış. Hastaneden dönen Tarık adındaki tutuklu cezaevinde karantinaya alınmış durumda. Salgından dolayı sağlıklarından oldukça endişeliyiz. Salgının hızla yayıldığı böylesi bir süreçte çıkarılan infaz yasasından faydalanmandılar. İnfaz yasasıyla kendi çetelerini bıraktılar, Kürtleri ise ölüme terk ettiler.” 

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi görevlileri, temizlik ve hijyen uygulamalarının çok ciddi bir biçimde yapıldığını, tutuklulara yönelik tehdit iddialarının da doğru olmadığını savundu.

Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi görevlileri ise, kurumda testi pozitif çıkan kimsenin bulunmadığını ifade ederek, iddiaları reddetti.

Kaynak: MA