Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD), cezaevlerinde uygulanması planlanan “tek tip kıyafet”e karşı Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi.

Polisin müdahale ettiği eylemde 4 kişi gözaltına alındı.

“Hapishanelerde dayatılan tek tip elbise kefendir. Giymedik giymeyeceğiz” yazılı pankartın açıldığı eylemin ardından yapılan açıklama şu şekilde:

 “Bir yılı geçen OHAL’de her hakkımızı rafa kaldıran keyfilikte sınır tanımayan faşizm, nefes almamızı burada açıklama yapmamızı lütuf olarak görmekte. Biz bu alanlarda açıklama yapmak için katledildik, tutuklandık. Geçen hafta Nuriye ve Semih dediğimiz için gözaltına alındık. Hiç bir baskı Nuriye ve Semih dememizi engelleyemez. Meydanlarımızı teslim alamadıkları için bizlere saldırıyorlar. Evlatlarımıza tek tip kıyafet giydireceklerini açıkladılar. Biz tutsakların yanında olacağız. Evlatlarımızın başına gelecek her şeyden ‘tek tip kıyafet giydireceğiz’ diyenler sorumludur”

Yapılan açıklamanın ardından kitleye saldıran polis aileleri darp ederek 4 kişiyi gözaltına aldı.

NE OLMUŞTU?

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otele saldırı düzenleyen askerlerin yargılandığı davada bir sanığın ‘hero’ (kahraman) yazılı tişört ile mahkemeye gelmesi üzerine ‘tek tip kıyafet’ tartışması gündeme gelmişti.

Erdoğan, İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nde yapılan 15 Temmuz etkinliklerinde yaptığı açıklamada, “FETÖ’cülerin bu iyi günleri. Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. Tek tip elbise” demişti.

Dönemin Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiği ‘tek tip kıyafet’ konusunun toplantıda ele alındığını ifade ederek, “Adalet Bakanlığımız çalışma yapacak. 'FETÖ' başta olmak üzere terör örgütü üyelerinin mahkemelere tek tip kıyafetle gelmeleri sağlanacak” ifadelerini kullanmıştı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, düzenlemenin yeni yayınlanacak OHAL KHK’sı ile yürürlüğe girebileceğini açıklamıştı.

HDP, CHP ve birçok sivil toplum kuruluşu tek tip kıyafet uygulamasına karşı çıkarken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutukluların kıyafetlerinin toplatıldığı basına yansımıştı.

(Kaynak: Gazete Şujin)