Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) geri ödeme sisteminden daha fazla para almak için hastaya gereksiz prosedürlerle git-gel yaptıran hastanelere 'fayda modeli' ile tedbir getirilecek.

Amerika merkezli Medtronic şirketinin hazırladığı modelin pilot uygulamasına iki ay içinde başlanması planlanıyor.

Mevcut sistemde birçok hasta yanlış ve tekrarlayan testler yüzünden basit bir hastalık için bile defalarca hastaneye gitmek zorunda kalıyor.

Doktorların büyük çoğunluğu, basit bir şikâyet için bile binlerce lirayı bulan ve büyük bölümünü devletin ödediği çok özel testler istiyor. Karnı ağrıyan her hasta endoskopiye, böbreği ağrıyan röntgen, ultrason, MR ve renkli filmleri kapsayan 2 bin TL'lik taramalara gönderiliyor. Sağlık faturasını yükselten sistemle Türkiye'de MR, endoskopi, radyolojik hatta nükleer tıp incelemelerinin oranı Avrupa ülkelerinin toplamıyla yarışıyor.

SONUÇ ODAKLI PROJE

SGK yeni modelle her prosedür için ayrı ödeme yapmayarak sonuç odaklı çalışmayı hedefliyor. Tedavi süresinin yakından izleneceği modelle sadece başarılı olanlara ödeme yapılacak. Özel hastanelerden, zincirin içinde yer alan tüm kurumlardaki süreç denetim altına alınacak. Böylece tekrar eden tüm aşamalar ekarte edilecek. İşleyişe katma değer getirecek model, sağlık giderlerini düşerecek.