Siirt'te maruz bırakıldığı cinsel saldırının ardından hayatına son veren İpek Er ile ilgili “nitelikli cinsel saldırı”dan tutuksuz yargılanan uzman çavuş Musa Orhan hakkında, Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması yarın görülecek.

MA’dan Ahmet Atay’ın haberine göre, birçok kadın derneği, hak örgütü ve baro kadın hakları merkezi temsilcilerinin katılacağı duruşmaya, cinsel saldırı  faili Orhan’ın Ankara’daki bir adliye binasından Ses Görüntü ve Bileşim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılacağı öğrenildi.

7 GÜN TUTUKLU KALDI

Cinsel saldırıya uğradıktan sonra intihara sürüklenen İpek Er, 20 günlük yaşam mücadelesinin ardından 18 Ağustos’ta yaşamını yitirdi.

Er’in yaşamını yitirmesinin ardından avukatların mahkemeye başvurusu üzerine Orhan, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 19 Ağustos’ta tutuklandı. Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş’un müvekkilinin tutukluluğuna karşı Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz sonucu, mahkeme 25 Ağustos’ta Orhan’ın tahliyesine karar verdi.

Üst mahkeme olan Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye kararını dosyaya bakan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermeden, tahliye müzekkeresini de cezaevine yazarak, Orhan’ın tahliyesini hızlandırdı.

İpek Er'in önceki ifadeleri, bıraktığı mektup, ailesinin anlatımları ve adli tıp raporlarını dikkate almayan Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye kararının gerekçesinde ise “rıza”nın olduğu ve kuvvetli suç şüphesi bulunmadığını ileri sürdü.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı ve Siirt Barosu’nun tahliye kararına karşı yaptığı itirazlar ise mahkeme kararının kesinleşmiş olması gerekçesiyle reddedildi.

SOYLU’NUN ‘YARGI’ AÇIKLAMASI

Er’in yaşamını yitirmesi üzerine oluşan tepkilere cevap veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada “Bir güvenlik mensubu, bu tür bir olayın içinde yer aldığında önce açığa alırız, ardından da ihraç ederiz. Bu uzman çavuşla ilgili açığa alma işlemi bir ay önce gerçekleşti, ayrıca ihraç işlemi de hemen başlatıldı. Olayı tüm evreleriyle ele alıp titizlikle incelemek lazım. Yargının da üzerine düşen görevi yapacağına inancım ve güvenim tamdır” dedi.

Orhan, henüz görevinden ihraç edilmeden, İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan başka bir açıklamada, tahliye kararını gündemleştiren basın-yayın organları hakkında yasal işlem başlatılacağı belirtildi.

İFADESİ ALINMADI

Orhan hakkında “nitelikli cinsel istismar” suçundan açılan davanın yanı sıra, Er’in ölümüne ilişkin “intihara sürükleme” suçundan ifadesine başvurulmadığı ve aile avukatlarının konuyla ilgili yaptıkları suç duyurunda hiçbir gelişmenin kaydedilmediği öğrenildi. Batman Cumhuriyet Başsavcılığının şikayetçi sıfatıyla Er ailesinin ifadelerini aldığı soruşturma ise sürüyor.

7 gün tutukluluktan sonra salıverilen Orhan, yarın görülecek ilk duruşmada hakim karşısına çıkacak. Er ailesi avukatları, sanık Orhan’ın tekrar tutuklanması talebinde bulunacak.