Diyarbakır’da basın toplantısı düzenleyen Kürt Dil Platformu, Türk Dil Kurumu’ndan Kürtçe ile ilgili 10 maddelik istekte bulunmuştu.

Kürtlerin dil ve kimlik haklarının yasal ve anayasal olarak kabul edilmediği belirtilen açıklamada, Türk Dil Kurumu’ndan Diyarbakır’da Kürtçe şube açmasını, Uluslararası Kürtçe Sempozyumu düzenlenmesini, üç ayda bir “Kürtçe Dil Bilgisi” dergisi çıkarmasını ve Kürtçe-Türkçe sözlük yayımlamasını istemişti.

TDK: GÖREV VE SORUMLULUKLARIMIZ KANUNLA BELİRLENMİŞ

Artı Gerçek'ten Remzi Budancır'ın haberine göre, Türk Dil Kurumu Başkanı (TDK) Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Kürt Dil Platformu’nun bu çağrısına platform sözcüsü Şerefxan Cizîrî’ye hitaben yanıt verdi.

Kürt Dil Platformu’na Türk Dil Kurumuna gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür eden Gülsevin, kurumlarının Türk Dil Kurumunun teşkilat yapısı, görev ve sorumlulukları, öncelikli çalışma alanlarının 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 10. maddesi ile düzenlendiğini hatırlattı.

Gülseven’in işaret ettiği maddede, Türk Dil Kurumunun sadece Türkçe alanında çalışma yapacağı belirtiliyor.

Kurumun faaliyet alanı ise net bir şekilde ifade ediliyor.

Türk Dil Kurumunun Kürtçe ile ilgili daha önce çift dilli sözlük çalışması yaptığını ifade eden Gülsevin, “Kurumumuz hem Türk dilinin sözlüklerini hem de iki dilli sözlükleri yayımlayarak araştırmacıların istifadesine sunmaktadır; Kürtçe-Türkçe Türkçe-Kürtçe Sözlük de bu iki dilli sözlüklerden birisi olarak 2014 yılında yayımlanmıştır. Görüş ve önerileriniz için teşekkür eder, bilgilerinizi rica ederim” ifadelerini kullandı.