AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Meclis Genel Kurulu'ndaki üçüncü tur oylamada TBMM Başkanı seçildi.

TBMM, 1 Kasım seçimlerinin ardından yeni başkanını seçmek için toplandı. Birinci ve ikinci turda hiçbir aday başkan seçilebilmek için yeterli çoğunluğa ulaşamadı.

Birinci turda İsmail Kahraman 316, Gülsün Bilgehan 127, Dengir Mir Mehmet Fırat 41, Yusuf Halaçoğlu 41 oy,  Meclis'te 40 milletvekili alan MHP'nin adayı Halaçoğlu ise 41 oy aldı.

İkinci turda AK Parti'li İsmail Kahraman 318, CHP'li Gülsün Bilgehan 126, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 40, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 39 oy aldı.

Üçüncü turda ise AK Parti'li İsmail Kahraman 316 oy alarak Meclis Başkanı seçildi.

NUSAYBİN TARTIŞMASI

TBMM Genel Kurulu'nda, üçüncü tur oylamaya geçilmeden önce, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, yerinden ayağa kalkarak, partisinin bazı milletvekillerinin Nusaybin'de devam eden açlık grevine değindi.

Baluken, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ı, hastanede tedavi olurken gösteren fotoğrafı milletvekillerinin bilgisine sundu.

Mithat Sancar yaşam mücadelesi veriyor, can çekişiyor. Bu konuyla ilgili bir tavır belirleyip belirlemeyeceğinizi merak ediyorum" diyen Baluken, bu fotoğrafları TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal ile Katip Üyelere verdi.

Baykal da "Tablo gerçekten çok üzüntü verici. TBMM üyesi arkadaşlarımızın Meclis çalışmalarına katılma imkanı bulamayışlarının nedenini görüyoruz, bunu büyük bir üzüntüyle tespit ettik.

Elbette bu konunun tartışılması önümüzdeki günlerde daha kapsamlı yapılacaktır ama bu üzüntü verici olay, Meclis'in çalışmalarının askıya alınması, kesintiye uğratılması için bir gerekçe olarak sunulmamalı.

Acı bir tablo ile karşı karşıyayız hiç şüphe yok. Fakat Meclis görevini yapmak durumundadır, şimdi 3. tur oylamaya geçiyoruz" dedi.

Daha sonra üçüncü tur oylamaya geçildi. Bu turda 524 milletvekili oy kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 316 oy, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan 125 oy, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 40 oy aldı, 2 oy da geçersiz sayıldı.

Buna göre, üye tam sayısının salt çoğunluğunu (276) elde eden İsmail Kahraman, Meclis'in yeni başkanı seçildi.