İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.'nin 6 yaşında imam nikâhı ile evlendirilmesi ve cinsel istismara maruz bırakılması TBMM'de gündeme geldi.

Konuya ilişkin konuşan MHP'li Grup Başkanvekili Levent Bülbül, "Cinsel istismar şahıs tarafından işlenmiş bir suç" dedi.

Bülbül'ün sözleri tartışmaya neden oldu.

CHP'Lİ ÖZEL: İKTİDARA MÜZAHİR BASIN GÖRMEDİ, DUYMADI

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre; TBMM'de bütçe görüşmelerinde gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ilgili bakanlıkların konuyla ilgili izahat vermesini talep etti.

Özel, Türkiye'nin utancı olan istismar vakasının çocuğun büyüdüğünde yaşadıklarını fark ederek boşanma davası açmasının ortaya çıktığını hatırlattığı açıklamasında, "Bu konuda Türkiye sarsılıyor. Ömer Çelik diyor ki 'basını yakından takip ediyoruz', bu konuda iktidara müzahir basın görmedi, duymadı, ta ki infial bu noktalara gelene kadar. Bugün bu olayın doğrudan muhatabı, ilgili bakan burada. Gündem dışı çağırabildiğimiz bakan burada" ifadelerini kullandı.

MHP'Lİ BÜLBÜL: CİNSEL İSTİSMAR ŞAHIS TARAFINDAN İŞLENMİŞ BİR SUÇ

Özel'in sözlerinin ardında konuşan MHP'li Grup Başkanvekili Levent Bülbül ise "Cinsel istismar şahıs tarafından işlenmiş bir suç. Davaya müdahil olan bakanlık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı. Bütün bakanlarımızın kuşkusuz söyleyeceği şeyler vardır. Ben teknik boyutuyla ifade etmek istiyorum, bununla ilgili olarak "bizzat siz sayın bakan burada" dediğinizde vakfı değerlendirerek ifade ettiğiniz Özgür Bey. Bizzat burada vakfın tartışılmasından çok Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Türkiye'de çok önemsenmesi gereken bir mesele olması hasebiyle bu bab'ta değerlendirilmesinin etkili olacağı kanaatindeyiz. Vakıflar üzerinden tartışmaya girersek... Vakıfta bir şey çıkarsa canına ot tıkayalım" diye konuştu.

CHP'li Turan Aydoğan'ın konunun bilirkişisi konumunda olan Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından hazırlanacak raporu hatırlatması üzerine Bülbül, MHP'nin siyasi tavrını hatırlatarak tepki gösterdi. Bülbül, "Tabipler Birliği aklına geliyorsun, nasıl bir yaran varsa buraya kadar sokuyorsun işi" diye konuşarak tartışmayı TTB karşıtlığı ve TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanması noktasına çekerek vekillerin tepkisine neden oldu.

HDP'Lİ BEŞTAŞ: BÖYLE BİR YAKLAŞIM OLABİLİR Mİ?

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, MHP'li Bülbül'e tepki göstererek, "Bir sözün düşüncenin ifade edilmesi, bir çocuğa yıllarca istismarda bulunulmasından daha mı ağır? Böyle bir yaklaşım olabilir mi? Yıllardır bu cemaatlerin, bu odakların çocuklara yönelik istismarı kapatılıyor, meşrulaştırılıyor. Şu an elimde Sosyal Doku Derneği Başkanı mıymış, neymiş, 6 yaşında bir çocukla 25 yaşında bir çocukla evlenilebilir dediğini haberleştiren gazeteciye dava açıldığına dair dosya var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda Ensar Vakfı'nda 45 çocuğun istismara uğramasında vakfın avukatlığını yapan zat oturuyor" diye konuştu.

HDP'li Beştaş bu olayı kapattırmayacaklarını vurgulayarak sözlerini noktaladı.

AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZLEM ZENGİN: BU DAVA SÜRECİNİN YAKINDAN TAKİP EDİLMESİ GEREKİYOR

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise şunları söyledi:

“Bu konu Türkiye’de hiçbirimizin, kalbi ve vicdanı olan hiçbirimizin tek kelime ile bile hakkında bir şey söylemeden yapamayacağı bir konudur. Biraz önce gelirken milletvekili arkadaşlarımdan arayanlar oldu. Benim kız çocuğum yok. Erkek çocuklarım var. Özellikle kız çocuğu olan arkadaşlarımızın kendi çocuklarını da düşünerek, çok büyük bir rahatsızlık duyduklarını görüyoruz. Bu konuyu memleket meselesi olarak görüyorum. Bütün milletvekilleri ve bakanlıkların meselesi. Başta Aile ve Adalet Bakanlıkları olmak üzere. Bu konuyu uzunca bir süre takip edeceğiz… Savcının iddianamesini, Adalet ve Aile Bakanlıklarının ne yaptığını takip edeceğiz. Bu konu asla ve kata yumuşatılamaz. En ağır şekilde anne ve babanın evlendirildiği kişinin bir karar vererek, eminim aile çevresinde bu konuyu bilen insanların hepsinin ifadeye çağırılarak neden böyle bir şeye müsamaha gösterdiklerini, hukukun çerçevesinin örnek bir karar teşkil edecek şekilde zorlanarak, aile çevresi de dahil olmak üzere, birlikte bir hayatı idame ettirdikleri, cemaat kelimesini kullanmak istemiyorum ama orada da bu konuyu bilen kim varsa onlara da ulaşacak şekilde bu dava sürecinin yakından takip edilmesi gerekiyor."

İYİ PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MÜSAVAT DERVİŞOĞLU: BAZI KONULARDA ÖNGÖRÜLERİMİZİN YÜKSEK OLMASI İCAP EDİYOR

İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise yaşananların insani değerlerle bağdaşmadığını vurguladı.

Dervişoğlu şunları söyledi:

“TBMM’nin bu noktada yapması icap eden ne varsa ona katkı sağlamaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Konuyla ilgili Adana Milletvekilimiz Sayın İsmail Koncuk Bey tarafından verilmiş bir araştırma önergesi vardı. TBMM’de tartışıldı ama reddedildi. Bazı konularda öngörülerimizin yüksek olması icap ediyor. İşlenen suçların ve gerçekleşen olayların nereye varacağını da öncede kestirmemiz icap ediyor. Bu konuda TBMM’yi, siyasi partileri ve onların sözcülerini daha duyarlı davranmaya davet ediyorum.”