TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadın milletvekilleri ve Meclisteki kadın personel ile bir araya gelmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Şentop, Anayasa tartışmalarına ilişkin “‘Parlamenter sisteme dönülmeli’ diyen partiler var. Parlamenter sisteme dönüş ancak anayasanın değişikliğiyle mümkün olabilir” yorumunu yaptı.

2 yıl 6 ay hapis cezası onanan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için de Şentop, “Yargı kararı henüz Meclise ulaşmadı, gelince usulüne uygun işlem yapılacak” dedi.

Meclis'e gönderilen fezlekelerle ilgili açıklamalarda bulunan Şentop, "Karma kurumundaki fezlekeler yeni gitmedi. Uzun zamandır var. Her dönem olmuştur. Bu dönem biraz sayıca fazla hem de içerdikleri suç ithamları, kategoriler bakımından da biraz üzüntü verici bir tablo var. Ama bu konuda bir şey yapılıp yapılmayacağı konusunda benim bir yetkim yok. Yetki karma komisyonda" ifadelerini kullandı.

YENİ ANAYASAYA

İktidarın yeni Anayasa gündemine dair Şentop, “Parlamenter sisteme dönmek ancak bir Anayasa değişikliğiyle olabilir. Anayasa tartışmasının bir bütünlükçü yaklaşımla yeni Anayasa üzerinden yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı var. Ben Meclis’te bu konuda samimi bir kararlılık olursa, bütün siyasi partilerimizde Türkiye’nin yeni bir anayasa yapacağına inanıyorum” diye konuştu.

GERGERLİOĞLU AÇIKLAMASI

Şentop, “Gergerlioğlu'nun yargı kararı henüz Meclise ulaşmadı, gelince usulüne uygun işlem yapılacak” dedi.

Gergerlioğlu'nun AYM’ye yaptığı başvuru hatırlatılan Şentop, şunları söyledi:

“Malumunuz Anayasa’da kesin hükmün genel kurula bildirilmesiyle milletvekilliği düşer diyor. Anayasa Mahkemesi süreci hükmün kesinleşmesini engelleyen bir durum değil. Bu tartışmaları daha önce de yaşadık. AYM’deki bireysel başvurunun doğrudan bir etkisi kesin hükme yok. Nitekim AYM Mahkemesi iki karar verdi. İkinci kararda daha vurgulu bir şekilde yerel mahkemeden kesin hükmün ortadan kaldırılmasını istiyor. Kesin hükmü kaldırma yetkisi AYM’de olsa bunu İstanbul’daki 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istemez. Demek ki AYM bireysel başvuruda bunu kaldıramıyor. Bunu kaldırma yetkisi adli yargı içerisinde mahkemelere ait. Dolayısıyla Anayasaya göre bireysel başvurunun sonucunu beklemek mecburiyeti yok. Henüz karar gelmedi onunla ilgili değerlendirmeyi daha sonra yapacağız."