Yalıtım sistemlerinde kullanılmakta olan Taşyünü, minerallerin yüksek sıcaklık içinde erimesiyle birlikte elyaf haline getirilmesiyle üretilmektedir. Volkanik kayaçlardan tedarik edilen malzemeler, yangına karşı dayanıklı, ısı ve ses yalıtımında yüksek performans sağlar. Taşyünü fiyatları plaka ve birim fiyatına göre değişiklik göstermektedir. Etken maddesi bazalt taşı olan taş yünü, yangın güvenliğinde de kullanılır.

Taşyünü Özellikleri Nelerdir?

Volkanik kayaçlardan elde edilen bazalt taşının 1350 derece ile 1400 derece arasında eritilip elyaf haline dönüştürülmesiyle elde edilir. Isı iletkenliği de yüksek olan malzeme, ses yalıtımında ve ısı yalıtımında en çok tercih edilen maddedir. Levha, boru ve şilte şeklinde de üretilerek, birçok alanda, yapı malzemeleri ne endüstriyel yalıtım sistemlerinde tercih edilmektedir.

· Nem ve sıcaklık değişimlerinde yüksek performans sağlamaktadır.

· Uzun ömürlü bir performans sağlar.

· Fiziksel yapı olarak küçük hava keseciklerine de sahiptir.

· Yalıtım işlevini yerine getirecek, boyutsal olarak dirençli bir malzemedir.

· Isıyı geçirmez ve soğuktan koruma sağlar.

· -50 derece ile +750 derece aralıklarında kullanılabilmektedir.

Taşyünü Ne İçin Kullanılır Ve Avantajları

Ölçülerine göre değişmekte olan taşyünü fiyatları, kullanım alanına göre de ölçü değerlerinin değişmesi gereken malzemelerdir. Isıl özelliğiyle ün salmış olan yalıtım malzemesi, Volkanik kayaçlara olan direncini hala içinde taşımaktadır. Akustik özellikleri ile ses yalıtımında da birincil malzeme olacaktır.

· Rutubet ve nem yalıtımın için ideal malzemedir.

· Akustik özellikleriyle ses yalıtımında da özel performans sağlar.

· Isı yalıtımı ile iç sıcaklığın ve soğuk dış etkenlerin engellenmesini sağlar.

· % 90’a kadar ısı yalıtımı yapabilmektedir.

· Yanmaz malzeme sınıfında A1 sınıfındadır.

· Fiziksel yapısı dirençlidir.

· Korozyon ve paslanma yapmadan uzun yıllar aynı performansı gösterecektir.

· Küflenme yapmaz, çürümez.

Taşyünü Birim/ Plak Fiyatı

Taşyünü fiyatları kullanılan ölçülere göre farklı seçenekler sunmaktadır. Genel olarak belirli bir plak üzerinden hesaplanmakta olan fiyatlar, kullanım alanının genişliği ve plak kalınlığına göre değerlendirilecektir. Isı ve ses yalıtımı malzemelerinde kullanılarak, sıcaklık değerinin yükselmesi, soğuk etkilerden korunması için ideal seçenekler sunar. Yapı malzemelerinde, iç dekorasyon alanlarında, izolasyon ve yalıtım alanlarında kullanım için idealdir.

Kaynak : İnşaat Gündemi