Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuzeni Dr. Halil Mutlu'nun eş başkanlığını yaptığı Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC), Ortodoks Yahudi Ticaret Odası ile yayınladığı deklarasyon için Dışişleri'nden özür diledi.

Dışişleri Bakanlığı'nın 'Filistin davasına ihanet' diye tepki gösterdiği Abraham Anlaşmaları'na açık destek verilen anlaşmanın imza törenine Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran da katılmıştı. Kıran'ın çektirdiği fotoğrafta elinde tuttuğu belgenin 4 ve 5. maddelerinde Abraham Anlaşmaları'na destek verildiği görüntülenmişti.

Trump döneminde İsrail ile BAE arasında imzalanan ve "Filistin davasının sonu" olarak değerlendirilen Abraham Anlaşması'na destek içeren imzalanan anlaşmada yer alan maddelerin olduğu ortaya çıkması sonrası TASC, önce anlaşmadan çekildiğini açıkladı daha sonra da yaptığı yazılı bir açıklama ile fotoğrafta yer alan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'dan özür diledi. TASC tarafından Türkçe ve İngilizce yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

'BİLGİ VERME SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRMEDİK'
"Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurul haftası sırasında Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi TASC'ın düzenlediği yıllık faaliyetin konukları ve organizatörleriyle, faaliyet devam ederken kendilerinin talepleri üzerine fotoğraf çektirme nezaketi gösterdi. Yahudi Ticaret Odası Başkanı Duvi Honig ve TASC Eşbaşkanı Günay Evinch bu sırada önceden planlanmaksızın bu fotoğrafın çekilmesini talep ettiler. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'a söz konusu sivil toplum girişiminin içeriği hakkında önceden bilgi verme sorumluluğumuzu yerine getirmedik. Fotoğrafta bu deklarasyonu göstermek de bizim hatamızdı. Bakan Yardımcısı Kıran'dan ve kamuoyundan ortaya çıkabilecek herhangi bir yanlış anlama için özür diliyoruz" ifadesi yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

ABRAHAM ANLAŞMALARI NEDİR?

ABD eski başkanı Donald Trump ve damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in öncülüğünde, Beyaz Saray’da İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ile "Barış ve diplomatik ilişkilerin kurulması", Bahreyn ile 'tam diplomatik ilişki' anlaşmaları 15 Eylül'de gerçekleşti. Bu anlaşmalara Başkan Trump, Musevilik dini içerisinde yer alan "Abraham Anlaşmaları" adını verdi. Arap dünyasında 1977’de Mısır ve 1994’de Ürdün ile kurulan diplomatik ilişkilerden sonra, 2020 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, İsrail’i devlet olarak tanıdı.