Van’ın Gevaş ilçesinde Ermeni Soykırımı dönemine ait olduğu düşünülen kemikler, bir yıldır açıkta bekletiliyor. Dağyöre Okulu’nda okuyan çocuklar her gün açıkta olan toplu mezarın yanından geçiyor, eğitimi toplu mezara bakarak alıyor!

SOYKIRIMDAN KALMA OLABİLİR

Van’ın Gevaş ilçesine bağlı İli köyünde, geçen yıl yapımına başlanan Dağyöre İlkokulu’nun inşaat alanında Ermenilere ait olduğu düşünülen kemikler bulundu. Ancak yetkililer hiçbir çalışma yapmadı, toprak üstüne çıkan insan kemikleri ise orta yerde duruyor.

YETKİLİLER NEDEN SESSİZ?

Okulun birkaç metre yakınında olan toplu mezar öğrencilerin de yol güzergâhında. Köylüler, “Ne İslam, ne Musevilik, ne de Hıristiyanlıkta bu tarz bir gömme vardır. Mezar derhal araştırılmalı” diyor. Çocuklar ise eğitime toplu mezar eşliğinde devam ediyor!

Hiçbir kurum tarafından dikkate alınmayan insana ait kafatasları ve kemikler, gün geçtikçe daha belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor. Yapılan okulun birkaç metre yakınında olan toplu mezar, öğrencilerin de yol güzergâhında olduğu için kemikler iyice ortaya çıkmış durumda. Okula giden çocuklar gördükleri görüntüden psikolojik olarak etkilenirken, bazı çocuklar ise korktukları için okula gitmiyor. Söz konusu kemiklerin daha önce köyde yaşayan Ermenilere ait olabileceğini belirten Yılmaz Tulay adlı yurttaş, üst üste duran insan kafataslarını ve kemikleri gösterdi. Mezarın okul yapımında ortaya çıktığını söyleyen Tulay, insan iskeletleri içerisinde kimi çocukların eğitimlerini sürdürdüğünü, kimi çocukların da korktukları için okula gitmek istemediklerini dile getirdi.

ÜST ÜSTE GÖMÜLMÜŞLER

Çocukların kemikler içerisinde eğitim görmelerinin skandal olduğunu ifade eden Tulay, “Tek tanrılı dinlere inanan hiçbir inançta insanlar arada bir karış olacak şekilde gömülmez. Ne İslam, ne Musevilik, ne de Hıristiyanlıkta ne de en eski dinlerden olan Êzidî inancında bu tarzda bir gömme vardır. Üst üste gömülmüş olmaları şüpheli” dedi. Tulay, ortalıktaki kemiklerin ilgili kurumlar tarafından araştırıldıktan sonra toplanması çağrısında bulundu. Bir dönem Ermenilerin yaşadığı ve onlara ait bir kilisenin de yok edildiği köyde yaşayan yurttaşlar ise geçen yıl okula atanan bir öğretmenin kemikleri gördükten sonra okulu terk ettiğini ve başka öğretmenin geldiğini söyledi. (Agos)