Mersin'in Tarsus ilçesinde, pazar inşaatının temelinde 2. veya 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen insan figürlü mozaik ortaya çıktı. Ardından sürdürülen çalışmalarda, üzerinde 4 insan figürünün bulunduğu yeni bir mozaik daha bulundu.

Tarsus Belediyesi tarafından Eski Ömerli Mahallesi'nde yaptırılan semt pazarı inşaatının temelinde yapılan çalışmalarda 52 metre uzunluğunda, 4 metre yüksekliğinde, 7 metre genişliğinde bir su depolama alanı, antik çeşme, çeşmeye ait 6 boru, 2 havuz ve çok sayıda tarihi eser açığa çıkarılmıştı.

İnşaat çalışmalarının durdurularak bilimsel kazı çalışmalarına başlanmasıyla bugün alanda yeni kalıntılar bulundu. Çalışmalarda çıkarılan insan figürlü mozaiğin devamı niteliğinde üzerinde 4 insan figürü bulunan yeni bir mozaiğe daha rastlandı.

Uzmanlar, yaptıkları ön incelemede mozaiğin Roma dönemine ait olduğunu ifade etti. Çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Müze Müdürü Mehmet Çavuş, 2 panodan oluşan toplam 5 insanın yer aldığı mozaiğin 2. veya 3. yüzyıla ait olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.