Suriye'de savaş bir yandan 130 bin kişinin hayatını alıp, milyonlarca insanı evsiz bırakırken diğer yandan da aralarında UNESCO'nun koruma listesinde bulunan bazı tarihi yapıların yok olmasına neden oldu.

Guardian'da bu yıkımı bazı kentlerden aynı yerlerde çekilmiş eski ve yeni görüntüler eşliğinde anlatan Martin Chulov, Suriye'de üç yıldır süren savaşın yarattığı yıkım anlattı.

Chulov, ülkede UNESCO'nun koruma listesinde bulunan altı yer olduğunu ve bunların hepsinin savaş sırasında yıkıma uğradığını yazıyor.

Suriye'de nesilleri öldüren savaş, aynı zamanda medeniyetin başlangıcından bu yana ayakta kalmayı başaran tarihi hazineler de dahil olmak üzere bir kültürü yok etti. Savaş üçüncü yılına girerken, bazıları beş bin yıllık bir miras enkaz altına gömüldü.

Halep'in Eski Çarşısı ve El-Kindi Hastanesi, Humus'un sokakları, Dera'daki Hz. Ömer Camii ve tabii Halep'teki Ümeyye Camii yok olan kültür hazinelerinden sadece birkaçı..

Suriye'de bulunan dünyanın en önemli ortaçağ kalelerinden biri Krak des Chevaliers, savaş uçakları ve topçu ateşi ile harabeye dönen yapılardan bir diğeri.

Babilliler'den Asurlular'a, Yunan, Pers, Roma ve Araplar'a bir çok medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklarda Haçlılar ve Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan sayısız eser bulunuyordu. Tüm bu kültürlerin birlikte var olduğu Suriye artık bir harabe..