Tarihi Sümela Manastırı’nın duvarlarında bazıları bin 700 yaşında olan fresklerin tahrip edilmesiyle ortaya çıkan üzücü görüntüyü UNESCO ortadan kaldıracak.

Trabzon’un tarihi değerlerinin başında gelen Sümela Manastırı’nda vahşice tahrip edilen freskleri Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) restore edecek. Eşsiz freskler, burayı kutsal kabul eden Rus, Yunan ve Gürcüler dahil yerli ve yabancı vandallarca yılarca tahrip edildi.

DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE

Sarp kayalar arasına inşa edilen manastırda fresklerin üzerindeki yazılardan bazılarının bin 700 yıllık olduğu anlaşıldı. Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, “Vandalların dili, dini, ırkı yok, her milletten insan freskleri acımasızca kazımış” dedi. Fresklerin orijinaline uygun yapılması için Hıristiyan din alimlerine danışıldı. Sümela ‘kültürel miras’ olduğu için restorasyon için gerekli kaynak, UNESCO’nun, kültürel ve doğal mirası korumak için oluşturduğu ‘Dünya Mirası Fonu’ndan sağlanacak. 


HIRİSTİYANLIĞIN ÖZETİ GİBİ

M.S. 375’te çizilen fresklerde Adem ile Havva’nın yaratılışı, yasak meyveyi yemeleri, cennetten kovulma, yeniden dirilme, İsa ve Meryem’in doğuşu ve mabede sunuluşu ve havariler resmediliyor. (Akşam)