Hakkari bölgesinin yakın tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Nakşibendi Seyit ailesinin yerleşim yeri olan Nehrî Köyü'nde bulunan tarihi Kelat ve Kayme sarayları tarihte Şeyh Ubeydullah İsyanı (1880) olarak bilinen ve isyanının öncüsü olan Şeyh Ubeydullah'ın oğulları Şeyh M. Sıdık ile Seyit Abdullah tarafından 1890 -1910 tarihleri arasında yaptırıldı. Çok ince ustalıklarıyla dikkat çeken, dış cepheleri kesme taşlardan örülmüş her iki saray da, günümüzde büyük ölçüde yıkılmış durumda. Sarayların kaderine terk edildiği ve yıkılmakla yüz yüze olduğuna ilişkin basında yer alan haberler üzerine yetkililer harekete geçti.

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ne 15 kilometre uzakta bulunan Nehrî Köyü'nde bulunan saraylara ilişkin 21 Aralık 2010 tarihli ve ivedili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Hakkari Valiliği, Şemdinli Belediye Başkanlığı ve Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'ne yazılar gönderilerek, konu hakkında bilgi istendi. Bilgi yazısında Günlük ve Evrensel gazetelerinde çıkan haber kupürleri de gönderildi. Yazılarda saraylarla ilgili bütün bilgi ve çalışmaların ivedi olarak bakanlığa gönderilmesi talebinde bulunuldu.

Başkan Töre: Tarihi mekanlara sahip çıkacağız


Bakanlığın haberler üzerine girişim başlatmasını anlamlı bulduğunu belirten Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, Şemdinli'nin tarihi ve turistik alanlarının yok olmasına izin vermeyeceklerini ve bu tarihi mekanları kurtarmak için tüm çabaları sürdüreceklerini söyledi. Haberin ajansımız tarafından yapılmasından sonra bakanlığın harekete geçtiğini de belirten Töre, belediye olarak ilçede bulunan tarihi mekanların korunması için aktif çalışma yapacaklarını söyledi.

'Sevindirici gelişme'


Tarihi yerler konusunda çalışmalar yürüten İHD Hakkari Yönetim Kurulu üyesi Emin Sarı ise, Kayme ve Kelat saraylarının durumu ile ilgili olarak basında çıkan haberin etki ve yankı bulmasının sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirdi. Tek isteklerinin her iki sarayın da yok olmaktan kurtarılması olduğunu belirten Sarı, tarihi zenginliklerin korunmasını istedi. Hakkari İl Özel İdaresi yetkilileri ise, şu ana kadar kendilerine ulaşan bir yazının olmadığını söyleyerek, saraylarla ilgili kısa süre içinde ihalenin yapılacağını belirtti.

DİHA