Vatikan Hz. İsa'nın doğum tarihini sorguluyor. Hz. İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen Noel (25 Aralık) gerçek olmayabilir. Şu anda içinde bulunduğumuz yılın da aslında 2012 olmama ihtimali yüksek.

Papa 16'ncı Benediktus'a göre, Hz. İsa'nın bugüne kadar bilinen doğum tarihi doğru değil. "İsa'nın Çocukluğu" adlı eseri Fransa'da satışa sunulan Papa, Hristiyanların peygamberinin, sanılanın aksine 6 veya 7 yıl öncesinde doğduğunu yazdı.

Papa bu hesaplamayı astronom Johannes Kepler'in hesaplamalarına bağlıyor. Hristiyan ilahiyatçılar arasında tartışma konusu olan bu hesaplamaya göre, bugün 2012 değil 2018 veya 2019 yılında olunması gerekiyor.

Papa, Hz. İsa'nın bugün kabul edilen doğum tarihinden 6-7 yıl önce Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin zodyak kuşağında buluştuklarının kanıtlandığını da söylüyor.

Kitapta, Hz. İsa'nın varlığı hakkındaki 20 yüzyıllık ilahiyat birikimi ve eserlerin sentezini yapan Papa, Hz. İsa'nın doğum tarihi net olmasa da, belirli bir dönem ve coğrafyadaki varlığının inkâr edilemez olduğunu belirtiyor.

Hz. İsa'nın bugüne kadar bilinen doğum tarihi M.S. 6'ncı yüzyılda günümüz Bulgaristan'ının kuzeydoğusunda yaşamış keşiş Dionysius Exiguus tarafından hesaplanmıştı.

Dionysius Exiguus'un tespitlerinde en az 4 yıl hata yaptığı daha önce gündeme taşınmış olsa da Vatikan tarafından resmen kabullenilmemişti.

Papa 16'ncı Benediktus 2007 ve 2011 yıllarında da Hz. İsa hakkında iki ayrı kitap yayımlamıştı.

Papa Hz. İsa’nın bugün kabul edilenden 6-7 yıl önce doğmuş olabileceğini ve İncil’de anlatılan bazı hikayelerin ‘sembolik’ olabileceğini söylüyor.

Papa’nın ‘Nazaretli İsa’ üçlemesinin son kitabı ‘Çocukluk Anlatıları’ dün bir milyon kopyayla 50 ülkede yayımlandı. Kitabın en ilgi çeken bölümleri ise Papa’nın Hz İsa’nın doğum anıyla ilgili yorumları oldu.

Papa, Hıristiyan geleneğinde İsa’nın doğumunun habercisi olarak görülen “Beytüllahim yıldızının” aslında bugün kabul edilenden 6-7 yıl önce görüldüğünü yazdı. Bu da, Hz. İsa’nın doğumuyla başlayan miladi takvimin aslında 6-7 yıl geride olduğu, yani bugün 2012 değil 2018 ya da 2019 yılında olduğumuz anlamına geliyor.  

Yorumunu astronominin öncülerinden Johannes Kepler’in çalışmalarına dayandıran Papa’ya göre Hz. İsa Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin kavuştuğu M.Ö. 6 ya da M.Ö. 7 yılında dünyaya geldi. Papa’nın hesapları doğruysa, şu anda muhtemelen 2018 ya da 2019 yılında bulunuyoruz.

Papa ayrıca, Beytüllahim yıldızını görerek İsa’nın doğumunu anlayan ve Beytüllahim’e doğru yola çıkan İncil’deki 3 Kral hikayesinin tarihi bir olaya değil “teolojik bir fikre” dayanıyor olabileceğini de söylüyor. Ancak Papa, İncil’deki hikâyelerin tarihi veri olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguluyor ve örneğin Hz Meryem’in “bakire doğum” mucizesinin tarihi açıdan gerçek olduğunu savunuyor.