Şırnak’ın Uludere (Qileban) ilçesi Gülyazı (Bujeh) ve Ortasu (Roboski) köylerinden Irak sınırına geçtikten sonra dönmekte olan 17’si çocuk 34 kişinin sıfır noktasında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu öldürülmesinin bugün yıldönümü. 3 yıl önce hayatını kaybedenler anılıyor ancak o toprakların trajedisi sadece bugüne ait değil.

Serdar Korucu, MEB'in sitesinde yer alan bilgiyi derlediği Agos'taki haberinde, Uludere adının Ermenicesine dikkat çekildiğini belirtiyor ve soykırıma kadar uzanan hikayeyi aktarıyor.

Serdar Korucu'nun Agos'taki haberi şöyle:

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan bir sitede yer alan bilgilere göre Uludere’nin Gülyazı köyü 1960’lı yıllara kadar resmi kayıtlarda “Bijuh” ismiyle geçti. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin “Türkleştirme” politikaları sonucu bu isim "Gülyazı" olarak değiştirildi.

Orijinal ismi "Bêjuh" olan yerleşim yeri için sitenin verdiği bilgi, kelimenin kökeninin Ermenice olabileceği üzerine: “Bejuh isminin kökeni, kesin olmamakla birlikte, Ermenice bir isimdir. Kürtçe karşılığı olmasına rağmen, Kürtler'den önce Ermeniler'in bu yerleşim alanında bulunması, ismin Ermenice olduğu varsayımını güçlendirir. 

Sitede Ermenilerin yerini Kürt aşiretlerinin alması ise soykırım süreciyle yaşanıyor:

Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüyle birlikte hem Ermeniler köyden sürülüyor hem de Cumhuriyetin ilanından sonra Irak-Türkiye sınırına yeni bir sınır hattı çiziliyordu. Bunun sonucu olarak Goyan aşireti sınırdan kaynaklı bir daha köye gelemediler. Geriye kalan Sindi aşirete mensup Şahbaz köyde kalmaya karar veriyor ondan sonra civar köylerden Ortabağ Ortasu Alancık’tan gelen Sindi aşiretine mensup insanlar köye yerleştiler. Bazıları Ermenilerin geriye bıraktıkları evlere yerleşti. Iraklı Şahbaz isminde şahıs, Tanin yaylasına çıkma amaçlı, gidip gelmekten yorulup, ailesiyle köye yerleşti. O yıllara kadar köyde Ermeniler'e ait 5 ev bulunmaktaydı ve 6. haneyi kurarak Ermenilerle beraber Bejuh'ta yaşamaya başladı. Cumhuriyet dönemine kadar Goyan aşiretine mensup birkaç aile de köye yerleşti. 1900'lü yılların başında Ermeniler, sosyal ve politik nedenlerle köyü terk etti.

Siteye göre Ermenilerin yerine gelen Kürt aşiretler Milli Mücadele döneminde Ankara’dan yana tavır alıyordu: “Milli Mücadele döneminde İngilizler, köyü ve çevresini işgal etmek için bir grup asker yolladı ve Bejuh halkı tarafından geri püskürtülerek köyün Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kalması sağlandı.