Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi SARAN’ın talimatıyla, Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ile Malatya Arkeoloji Müzesi, kayıp Hitit şehirlerinden biri olduğu tahmin edilen, Darende ilçesindeki tarihi kaya taşı “Aslantaş” heykellerinin çevresinde arkeolojik kazı çalışması başlatıyor.

 

Malatya’nın Darende ilçesine bağlı Yenice köyüne üç kilometre uzaklıkta yer alan mevkide bulunan kaya taşı “Aslantaş” heykellerinin Hitit dönemi eserlerinden olduğu ve kayıp Hitit şehirlerinden birinin kapısı olduğu düşünülüyor.

 

Milattan önce 1500-2000'li yılların başında yontulduğu tahmin edilen ve Hitit İmparatorluğu dönemine ait olduğu sanılan “Aslantaş” heykelleri; Yenice köyünde kuzey güney yönünde ayakta durur vaziyette ve kaya taşının yontulmasıyla yapılmış. Aralarında yaklaşık olarak 4 metre civarında mesafeler bulunan heykeller, birbirlerine paralel olarak, başları kuzeye bakar şekilde. Taştan yapılan heykellerin her biri yaklaşık olarak 4-5 ton ağırlığında.

 

Geç Hitit Dönemi şehir devletlerinden biri olan ve tarihi Hitit kitabelerinden öğrenilen Malatya’nın; M.Ö. 1750 yıllarında, Hitit kralları II. Mursilis, Muvatalli ve III. Hattusilis dönemlerinde, kuzey Suriye ile Anadolu arasında önemli yol kavşağında olması nedeniyle Hitit birliğine girdiği ve bir Hitit şehri olduğu sanılmakta.

 

KAZILARA AĞUSTOS AYINDA BAŞLANACAK…

Ağustos ayında başlayacak olan kazılar, 15-20 gün sürecek ve “Aslantaş” heykellerinin çevresinde kalan bölümlerde, 3-4 noktada çalışma yapılacak. Bu çalışma ile bölgenin pek çok kayıp Hitit şehrinden birisinin olup olmadığı tespit edilecek.

 

Hititlerin şehirlerinin girişine insan başlı, aslan gövdeli, kartal kanatlı sfenks ya da girişin iki tarafına aslan figürü koydukları bilindiğinden, Yenice’de bulunan 2 aslan figürünün bir şehrin girişindeymiş gibi yan yana durması, 2 metreyi bulan yükseklikleri kayıp Hitit şehri tezini güçlendiriyor.

 

Malatya Arkeoloji Müzesi yöneticileri ve Türkiye’nin önemli akademisyenlerinin yürüteceği kazıya, Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu Başkanı (KUDEB) Sanat Tarihçisi Levent İSKENDEROĞLU başkanlık edecek.