Arkeologlar, Kudüs’te günümüzden 7 bin yıl öncesine tarihlenen bir yerleşimde şehrin şu ana kadar bulunan en eski evlerini gün yüzüne çıkarttı.

İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan gelen açıklamaya göre, keşif, kuzey Kudüs’ün Shuafat mahallesinde yol yapımı sırasında gerçekleşti. Arkeologlar, keşiften sonra, taş tabanlı iki ev ortaya çıkardılar. Kazıda öne çıkan buluntular arasında seramik kaplar, çakmaktaşı aletler, bir taş kap ve bir adet akik taşından yapılmış boncuk bulunuyor

Yapım ve tamir aşamaları yapıların uzun bir zaman boyunca kullanıldığına işaret ediyor. Evler Kalkolitik çağda (yaklaşık M.Ö. 5000) inşa edilmiş. Bu çağda insanlar taş aletleri kullanmaya devam ederken bakırın kullanımında önemli gelişmeler de sağladılar.

İNŞA İŞLERİ YAPILIYORMUŞ

Kazı başkanı Ronit Lupo ele geçirilen buluntuların eski yerleşimcilerin nasıl geçindiklerine dair önemli kanıtlar sağladığını söyledi. Lupo’ya göre, bulunan küçük orak dilgileri hasat amaçlı, taş keski ve baltalar ise inşa işlerinde kullanılmaktaydı. Akikten yapılmış boncuğun yerleşimde yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Fakat bulunan ezgi taşları, havanlar ve taş kap yerleşimde nasıl bir teknoloji kullanıldığına dair ipuçları sunuyor.

Araştırmanın bir sonraki safhası Kalkolitik yerleşimcilerin beslenme alışkanlıklarına ışık tutmak amacıyla, bulunan koyun ve keçi kemiklerinin incelenmesi olacak.

(Kaynak: Arkeofili)