Side Antik Kenti’nin muhtelif yerlerinde mülkleri olan işletmeciler, Side’yi Yaşatma Platformu adı altında toplanarak kaçak yapıların bulunduğu bölgelerin sit derecesinin düşürülmesini talep etti.

Eğer istekleri kabul edilirse Anadolu’nun önemli antik kentlerinden birinin içine yapılan tüm kaçak yapılar legal olacak.

2009’dan beri Side Antik Kenti’nin kazı çalışmaları başkanlığını yürüten Prof. Dr. Sabri Alanyalı, ’ye yaptığı açıklamada, bu konuda kendisinden bir görüş sorulmadığını, yalnızca Genel Müdürlüğün kendisinden bilgilendirme istediğini söyledi.

Sit alanının derecesinin düşürülmesi ile ilgili mülk sahipleri tarafından bir istek olduğu fakat henüz alınmış bir karar olmadığını aktaran Alanyalı, “Günümüzde Türkiye’de olmayacak bir şey yoktur” dedi.

2012 yılında Side Antik Kenti’nin bir bölümünün sit derecesi düşürülerek 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı yapılmıştı. Dolayısıyla bu bölümde kaçak olarak inşa edilen tüm yapılar, yeni Koruma Amaçlı İmar Planı ile yasal hale gelmişti. Kazı başkanı Alanyalı, henüz bir karar alınmamış olsa da her an her şeyin olabileceğini belirtiyor. (Kaynak: Arkeofili)