Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, 2 bin yıllık olduğu düşünülen 17 basamaklı mermer tapınak merdivenleri bulundu.

Geçtiğimiz aylarda İzmit’in Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan 3. derece sit alanında yapılan inşaat çalışmaları sırasında heykel bulunması üzerine bölgede müze denetiminde kazı çalışmaları başlatılmıştı. Kazılar kapsamında şimdi de 2000 yıllık bir tapınağa ait olduğu düşünülen mermerden yapılmış merdivenler bulundu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, İzmit’in Roma İmparatorluğu’na da başkentlik yaptığını, döneminin en görkemli saray heykellerinin yapıldığı bir liman kenti olduğunu söyledi.

Zamburkan, şöyle devam etti:

“Bölgedeki çalışmalar kapsamında 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen mermerden yapılmış 17 basamaklı tapınak merdivenlerine rastlandı. Bu kazının ilk aşamasında da burada bir ‘sağlık tanrıçası’ denilen heykel de çıkmıştı. Bu merdivenlerin yukarıya doğru devam ettiğini görüyoruz. Merdivenlerin alt tarafında da bir tünel kalıntısı var. Yapıların birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Sahilden kaleye kadar birbiriyle tünellerle bağlantılı olduğunu tahmin ediyoruz. Burası Nikomedia’nın kurulduğu bir alan. Tarihi eserlerin bu bölgede olduğunu düşünüyoruz.”