Harvard Üniversitesi Kütüphanesi’nde insan derisinden yapılmış kılıf içinde saklanan üç kitap bulundu.

Roadtrippers’ın haberine göre birkaç yıl önce Harvard Üniversitesi’nin kütüphanesinde tuhaf görünümlü deri kapları olan üç kitap fark edildi. 17. ve 19. yüzyıllarda basılan 3 kitabın sırrı, ciltlerinin farklı olması nedeniyle yapılan araştırma sonucunda anlaşıldı.

Kitapların insan derisiyle ciltlenmesi 17. yüzyılda oldukça popüler bir uygulamaydı. Antropodermik kitap ciltçiliği şeklinde adlandırılan bu uygulama, anatomi ders kitaplarında yaygın şekilde kullanılırdı. Tıp mesleğiyle uğraşan kişiler genelde üzerinde çalıştıkları kadavraların tenlerini kullanırlardı.

Avrupa ve Amerika’da yaygın bir şekilde kullanılan farklı bir uygulamada, bazı suçluların itirafları kendi derileri üzerine yazılırken, bazı insanlar da ölümsüzleşmek ve yakınlarına hatıra kalması maksadı ile bu yöntemi tercih ediyordu.

Roadtrippers’ın haberinde kitaplardan birinin içinde Roma şiir sanatı, diğerinin içinde Fransız felsefesi ve üçüncüsünün içinde de ortaçağ İspanyol hukukuna ilişkin bir tez yer alıyor. Ancak konuya ilişkin CNN tarafından verilen haberde kitapların birinin Arsene Houssaye isimli yazar tarafından 19. yüzyılda kaleme alınmış olan Des destinees de l’ame (Ruhun kaderi) adlı bir kitap.

CNN’nin haberine göre kitabın kılıfını inceleyen uzmanlar, söz konusu kılıfın %99,9 oranında insan derisinden yapıldığını tespit etti.

Arsene Houssaye’nin insan ruhu ve ölümden sonraki hayat üzerine yazdığı kitabını 1880’li yılların ortalarında arkadaşı Doktor Louis Buland’a hediye etmişti. Yazarın arkadaşı Doktor Buland da kendisine hediye edilen kitabı psikolojik sorunları bulunan bir hastasının derisi ile kapladı. Buland söz konusu girişiminin sebebini ise, ‘‘İnsan ruhu hakkında yazılmış olan bu eser, insan derisinden yapılmış bir kılıfı hak ediyor’’ şeklinde dile getirmişti. (BasNews)