Çankırı'da 15 yıldır devam eden Çorakyerler kazılarında ortaya çıkan 8 milyon yıllık hayvan fosilleri arasında maymun ve goril de bulunuyor.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölüm Başkanı ve Çorakyerler Kazı Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, Çorakyerler mevkisinde 1997'de başlayan kazıların 15. yıldır devam ettiğini, bölgede 20'nin üzerinde türe ait kalıntılar olduğunu söyledi.

Fosillere bir yüzey araştırması sırasında tesadüfen rastlandığını belirten Erol, ''Doğa, burasını 8 milyon yıl öncesinde koruma altına almış ve fosilleştirmiş. Burası önemli bir fosil yatağı'' dedi.

Erol, 15 yıldır devam eden çalışmalar sırasında, buradan fosiller bulmaya devam edildiğini aktararak, ''15 yıldır kazı çalışmamız devam ediyor. Yeni fosiller bulmaya devam ediyoruz. Ve bu bizi çok mutlu ediyor. Her sene yaz aylarında öğrencilerimizle birlikte buraya gelerek çalışma yürütüyoruz ve bu çalışmalar olumlu sonuç veriyor'' diye konuştu.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Erol, şöyle devam etti:

''Zürafa, fil, at, ceylan, geyik, antilop ve kılıç dişli kaplanların atalarına ait fosiller elde ettik. Türkiye'nin çok az yerinde bulunan bir maymungiller türünün ya da gorilin burada yaşamış olduğunu fosiller sayesinde anladık. Bulduğumuz bu fosil kalıntılar Çankırı Müzesi'nde bir depoda arşivlenmiş halde bulunuyor. Bu canlıların yaşadığı en eski dönem 8 milyon yıl öncesine dayanıyor. Artık, yabancı araştırmacıları davet edip, ilgili alanlarda ve konularda çalışmalarını sağlayabiliriz.''

Erol, bu yıl ki kazılarda geçmiş yıllarda buldukları türlere ait yeni parçalara rastladıklarını ifade ederek, önemli fosillerin ellerine geçtiğini, Çorakyerler kazılarının 5-6 yıl daha devam etmesinin planlandığını kaydetti.

Fosillerin sergilenmesi için de çalışma yürütüldüğünü belirten Erol, ''Çankırı'da yeni yeni bir müze binası alındı. Burada sergilenmesi için özel bir yer oluşturulacak ve fosillerimizin burada sergilenmesi sağlanacak'' dedi.