Bülent GÜNAL / AHT

 

Türkiye’nin en eski kitabevi Librairie de Pera, Atatürk’ün 1934’teki sofra sohbetinin plağı ve 150 yıllık Ermeni harflerle yazılmış Kürtçe İncil gibi tarihi eserleri meraklısına sunacak.

 

TÜRKİYE’nin en eski kitabevi olan Librairie de Pera, yarın meraklılarını yakından ilgilendiren özel bir müzayede yapacak. 1920’lerde Adolph Plathner tarafından kurulan ve 71’incimüzayedeye imza atacaklarını söyleyen Librairie de Pera’nın sahibi Uğur Güracar, müzayede öncesi HABERTÜRK’e konuştu.

 

Halide Edip’in el yazısıyla Handan romanının eskizlerinin 3 bin TL’den satışa sunulacağını söyleyen Güracar, müzayedede Atatürk’ün 1934 yılındaki bir sofra sohbetinin orijinal plağının da 100 TL’den satışa çıkarılacağını ifade etti. Güracar şöyle devam etti: “1857 yılında Ermeni harfleriyle yazılan Kürtçe İncil de müzayedede satışa çıkacak. O tarihlerde özellikle Protestan misyonerler, Hıristiyan olmalarına rağmen Kürtlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde yaşadıkları için Ermenice’den ziyade Kürtçe konuşan Ermenilere yönelik olarak Ermeni harfli Kürtçe İnciller yayınlamıştı. 150 yıllık İncil, 2 bin 500 TL’den artırmaya girecek.’’

 

HALİKARNAS BALIKÇISI’NIN MEKTUBU DA SATIŞTA

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı tarafından şair Muvaffak Sami Onat’a yazılan 2 Ocak 1949 tarihli mektup da müzayede de satışa çıkacak. Mektupta Şakir, Orhan Kemal’in ‘Baba Evi’ adlı romanı hakkında ne düşündüğünü belirtiyor. Orhan Kemal’in kitabının hoşuna gittiğini söyleyen Cevap Şakir, “Bir sanaatkârın vazifesi hoşa gitmektir. Bittabi ...pu gibi değil” diyor. 720 parça eserin satışa sunulacağı müzayede Beyoğlu Teutonia’da 14.30’da gerçekleşecek.