Guatemala'nın güneyindeki Retalhuleu eyaletinde yer alan Tak'alik Ab'aj bölgesinde yapılan kazılarda en eski Maya mezarı bulundu. Arkeologlar, Retalhuleu eyaletinde yer alan Tak'alik Ab'aj bölgesinde yapılan kazılar sırasında gün ışığına çıkarılan mezarda, yeşim taşından çok sayıda mücevherat bulunduğunu söyledi.

 

M.Ö. 700-400 YILLARI ARASINDA İNŞA EDİLMİŞ

Arkeolog Miguel Orrego, karbon tarihleme testi sonuçlarına göre mezarın milattan önce 700 ve 400 yılları arasında inşa edildiğini belirtti.

 

Mezarın 2 bin 200 yıllık geçmişe sahip Tak'alik Ab'aj bölgesinde şimdiye kadar ortaya çıkarılan en eski mezar olduğuna işaret eden Orrego, mezarda bulunan akbaba kafalı insan figürleri taşıyan gerdanlığın, mezarın sahibinin bir yönetici olduğunu gösterdiğini söyledi.

 

Orrego, mezarın sahibine Maya dilinde 'Ata Akbaba' anlamına gelen 'K'utz Chman' adını verdiklerini sözlerine ekledi. Mezar'ın Maya Uygarlığı hakkında yeni bilgiler vereceği belirtiliyor.

 

BÜYÜK BİR UYGARLIK: MAYALAR

Milattan önce 400'lü yıllarda büyüyüp gelişmeye başlayan Maya uygarlığı, Meksika'nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala'ya kadar uzanan bir bölgede hüküm sürmüştü.

 

Milattan önce 600'de yükselişe geçen uygarlık, milattan sonra 250-900 yıllarında altın çağını yaşamış ve İspanyol işgaliyle de sona ermişti. Maya kentlerinde yapılan araştırmalar; Mayaların astronomi, matematik, mimari ve sanat gibi birçok alanda çok ileri bir düzeye ulaştığını gösteriyor. (ntvmsnbc)