Gazze'de, Yunan Rahip Porphyrius'un, Bizans İmparatoriçesi Evdoksiya'nın yardımıyla yaptırdığı Saint Porphyrius Kilisesi dünyanın en eski kiliselerinden biri olarak kabul ediliyor.

İnşası miladi 4'üncü yüzyıla uzanan ve Bizans mimarisinin izlerini taşıyan kilisenin duvarlarında, Hz. İsa'nın doğumunu simgeleyen figürler yer alıyor.

Saint Porphyrius Kilisesi Halkla İlişkiler Müdürü Kamil Iyad, kilise duvarlarını süsleyen figürlerin Yunan ressamlara ait olduğunu belirterek, resimlerin Hz. Meryem'in, Hz. İsa ile müjdelendiği anı ve peygamberin doğumunu simgelediğini dile getirdi.

Iyad, kilisenin, miladi 395 yılında Filistin'e gelen Yunan Rahip Porphyrius tarafından inşa edildiğini dile getirerek, "Aziz Porphyrius, Gazze'de Hristiyanlık adına dikkate değer çaba sarf etti. İstanbul'a, İmparatoriçe Evdoksiya'dan kilise inşası için yardım talep etmeye gitti" dedi.

Gazze'de, bin 600 yıl önce bölge sakinlerinin Paganlar olduğunu hatırlatan Iyad, "Aziz Porphyrius, Hristiyanların din adamı olması için buraya atandı. O tarihte Hristiyan nüfus oldukça azdı. Hristiyanlığa hizmet etmek için kilisenin yapılması adına çok çalıştı" diye konuştu.

Aziz Porphyrius'un kabrinin de kilisenin bitişiğinde bulunduğunu kaydeden Iyad, Gazzeli Hristiyanların cenaze ve düğün günleri gibi özel merasimleri bu kilisede gerçekleştirdiklerini belirtti.

Iyad, tarih boyunca birçok kez tahrib olan kilisenin, 1856'dan bu yana da çeşitli restorasyonlardan geçirildiğini ifade etti. Gazze'de yaklaşık 2 bin Hristiyanın yaşadığı biliniyor.