2013 Diyarbakır Surları Yılı olması ve UNESCO Dünya Tarihi Miras Listesine alınması için süren kampanya için Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde imza standı açıldı. Diyarbakır Kent Konseyi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir stantta imza toplarken, kent sakinleri yoğun ilgi gösterdi.

İstiklal Caddesi’deki Yapı Kredi Kültür Merkezi yanında açılan stantta surlar için imza toplanırken iki monitörden surların tanıtımı yapıldı.

"DİYARBAKIR SURLARINI İSTANBUL'A TAŞIDIK"

Baydemir basın mensuplarına yaptığı açıklamada; surların ülkenin nadide, paha biçilmez turizm değeri, insanlık ailesinin ortak varlığı ve ortak mirası olduğunu ifade ederek,  “Diyarbakır surlarını İstanbul’a taşıdık” dedi. EMİTT Turizm Fuarı’nda Diyarbakır standında, Diyarbakır surları, tarihi ve kültürel değerlerinin önemli bir gündem maddesine dönüştüğünü söyleyen Baydemir, “Biz bununla da yetinmedik. Bizler Beylikdüzü’ne gelemeyenler için Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde Diyarbakır surlarıyla, kalesiyle buluşturmayı düşündük” diye konuştu.

“Temennimiz Diyarbakır surlarına dair farkındalık yaratmak” diyen Baydemir, emeği geçenlere teşekkür etti.

"UNESCO'DA YERİNİ ALIR"

Yaklaşık 10 yıllık bir zaman dilimi içerisinde tüm yerel dinamiklerle birlikte Diyarbakır’ın kültürel mirasının, hanlarının, hamamlarının, kiliselerinin, camilerinin, sahabe kabirlerinin dünyaya tanıtılması konusunda aralıksız bir çaba sürdürdüklerini anlatan Baydemir şöyle konuştu:

“Alan yönetimini oluşturduk. Koruma Amaçlı İmar Planını gerçekleştirdik. Şimdi de Diyarbakır’ın tüm dinamikleri Kültür Bakanlığı’ndan 2013’ü Diyarbakır Surları olarak ilan etmesi beklentisi içerisinde. Eğer surlar 2013 yılının sembolü haline getirilirse, dünyada eşi, benzeri olmayan bu kültür hazinesi UNESCO Dünya Kültürel Mirası içerisinde de yerini alır.”

"2013 BARIŞ YILI OLSUN"

Turizmin bir ekonomik kalkınma projesi olduğunu anımsatan Baydemir, “Ancak turizm aynı zamanda bir barış projesidir. 2013 yılı ülkemizin bütün insanları açısından da barış yılı olsun” diye konuştu.

Baydemir daha sonra BDP İstanbul İl Başkanı Asiye Kolçak, BDP Eşgenel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Davut Ökütçü, Yazar Mıgırdiç Margosyan, eski Kıraç Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve Anadolu Kültür A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’dan imza topladı. Basın mensuplarına Diyarbakır Surları kokartı ve Diyarbakır kadayıfı dağıttı. (ANF)