Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki çatışmalardan insanlar gibi tarihi varlıklar da etkilendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Surları’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması sırasında devletin ve yerel bileşenlerin koruma taahhüdü verdiğine dikkat çekerek, Sur ilçesindeki çatışmalardan Surların bazı bölümleri, Surp Giragos Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi ve Kurşunlu Camii’nin darbelendiğini tespit ettiklerini açıkladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanı Nevin Soyukaya,  4 Temmuz’ta yapılan UNESCO 39. Genel Kurulu’nda 'Antik Diyarbakır'ın Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlatarak, "Bu kentin uluslararası literatürlere uygun, uluslararası standartlarda korunması demektir," dedi.

KORUMA TAAHHÜDÜ VERDİK

UNESCO adaylık sürecinde, çalışmaları yasaların verdiği yetkilerle yerelde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürüttüklerini; ancak Kültür Bakanlığı üzerinden UNESCO’ya sunduklarını kaydeden Soyukaya, UNESCO’nun devletleri baz aldığını hatırlattı. Soyukaya, şunları söyledi: “Bunun onaylanması ardından hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti hem de yereldeki bütün bileşenler, ‘biz dünya insanlık mirasını, bütün dünyanın adına koruyacağız’ taahhüdü verdik.”

TARİHİ VARLIKLAR TÜM İNSANLIĞINDIR

Soyukaya, Diyarbakır’daki tarihi varlıkların sadece bu kentte yaşayan halkların değil, bütün insanlığın olduğunu belirtti.

ÇATIŞMALAR NEDENİYLE BİRÇOK KÜLTÜREL DEĞER ZARAR GÖRDÜ

Sur ilçesinde iki kez sokağa çıkma yasağı ilan edildiği, çatışmalı ortamların yaşandığı ve can kayıplarının olduğunu belirten Soyukaya, çatışmalardan kaynaklı bölgedeki birçok kültürel değerlerin az ya da çok zarar gördüğünü tespit ettiklerini söyledi.

Surp Giragos Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi, Kurşunlu Camii ve Surların bazı bölümlerinin bu çatışmalarda isabet aldığı ve darbelendiğini belgelediklerini vurgulayan Soyukaya, “Türkiye Cumhuriyeti adına koruma sözü veren yönetimin bunu dikkate alarak alanla ilgili bir şeyler yaparken bunu dikkate alması gerektiğini ifade etti. Aynı şekilde bu kente yaşayan bizlerin de, bu gözle bakarak, bunların bizim varlık nedenimiz olduğunu unutmayarak hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.