1937-38 Dersim Soykırımı sırasında Dersim’in Hozat ilçesinde katledilenlerin toplu mezara gömüldüğü iddiaları üzerine yapılan kazılarda çıkarılan 6 çuval kemik, DNA testi işlemlerinin yapılmasının ardından ailelere teslim edildi. Kemiklerin, Dersim Soykırımı anma günü olan 4 Mayıs’ta defnedileceği belirtildi.

Dersim’in Hozat ilçesinde 1938’de öldürüldüğü ileri sürülen 24 kişiye ait toplu mezar bulunduğu iddiaları üzerine savcılık talimatıyla 2015 yılında yapılan kazı çalışmasında bulunan ve DNA testi için Adli Tıp Kurumu’na gönderilen insan kemikleri, işlemlerin tamamlanmasının ardından ailelere teslim edildi.

Ailelerin avukatı Cihan Söylemez, gazetecilere, Haziran 2014'te söz konusu alanda anıt mezar yapmak için çalışma yürüten ailelerin, insan kemiklerine rastlamaları üzerine Hozat Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduklarını anımsattı.

1938’de öldürülen Turabi Baran’ın ailesinin avukatı Cihan Söylemez, ailenin toplu mezar alanının tam olarak nerede olduğunu bilmeden Hozat ilçesine bağlı Karabakır köyü Sekesure mevkisinde yapılan kazı çalışmasında insan kemiklerine rastlaması üzerine Hozat Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduklarını söyledi.

Bunun üzerine 14-15 Nisan 2015 tarihlerinde kazı çalışması yapıldığını hatırlatan Söylemez, “Bu 1938 olaylarına ilişkin Türkiye Cumhuriyeti tarafından yargısal boyutuyla yapılan ilk resmi kazıydı. Bu resmi kazı sırasında, oradan çok sayıda insana ait kafatası ortaya çıktı. İnsan kemikleri ortaya çıktı. Bu insan kemiklerinin bir kısmının çocuklara ait olduğu anlaşıldı. Aynı zamanda çeşitli takılar, muhtarlık mührü olmak üzere araç gereçler çıktı. Adli tıp işlemleri sonuçlandı ve bugün insan kemikleri aileye iade edildi” dedi.

Söylemez, “Devletin Dersim meselesine, artık bir politik malzeme olmaktan çıkararak samimi şekilde yaklaşmasını istiyoruz. Ailelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu dilekçeleri, savcılıktaki talepleri de göz önüne alarak bu soruşturmaları bağımsız, adil, hakkaniyete uygun şekilde sonuçlandırması, hiç değilse ailelerin bu yarasını bir nebze de olsa azalması için kendilerine yardımcı olunmalı" diye konuştu.



“KEMİKLER 4 MAYIS’TA TOPRAĞA VERİLECEK”

Teslim edilen kemiklerin 4 Mayıs’ta toprağa verileceğini ifade eden Söylemez, “Hukuki süreç şu anda bitmedi. Yeni bir hukuki süreç başlayacak. Anayasa Mahkemesi ve AİHM’e başvurularımız olacak. Hukuki mücadele bugüne kadar olumlu ve pozitif gelişti. Bundan sonra da gelişeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Turabi Baran’ın torunu Hüseyin Baran ise, “Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı götürdükleri altı torba kemik bulgularını bize teslim ettiler. Altı torbayı bugün köyde uygun bir yerde koruma altına alıp 4 Mayıs günü defnedeceğiz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Hüseyin Baran ve akrabaları, 1937-1938 yıllarında Dersim olayları sırasında yaşamını yitiren aile bireylerine Hozat ilçesine bağlı Karabakır köyü Sekesure mevkisinde anıt mezar yapmak için yürütülen çalışmalar esnasında insan kemiklerine rastlanması üzerine Hozat Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmuştu. Cumhuriyet Başsavcılığınca 14-15 Nisan 2015'te bölgede, cumhuriyet savcısı, olay yeri inceleme ekipleri ve adli tıp kurumu uzmanları nezaretinde kazı çalışmaları başlatılmıştı.   

Kazı çalışmasında bütünlük arz eden 13 kafatası, yüzlerce kemik parçası, boş mermi kovanları, cep aynaları, üzerinde "Hasan" ve "Halil" yazılı 2 mühür bulunmuştu. Kemikler, DNA tespiti ve incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti. (Kaynak: Hürriyet, Milliyet ve diğer siteler)