YOZGAT’ın Sorgun İlçesine bağlı Bahadın Kasabası’nda definecilerin uğrak yeri haleni gelen Zeynel Höyüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan kazılarda Roma dönemine ait olduğu sanılan 10’un üzerinde tarihi eser ile bir kadına ait olduğu tahmin edilen kemikler bulundu.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 25 Haziran’da başlayan kazılarda, Roma dönemine ait olduğu sanılan 10’un üzerinde tarihi eser ile bir kadına ait olduğu tahmin edilen kemikler bulundu. Bahadın Belediye Başkanı CHP’li Dilaver Özcan, belde sınırları içerisinde bulunan Zeynel Höyüğü’nün bakanlık tarafından öncelikle kazı yapılacak yerler arasına alındığını, 25 Haziran’da da kazıların başladığını bildirdi.

 

Başkan Özcan, Zeynel Höyüğü’nün define arayanların adeta uğrak yeri olduğunu, geçtiğimiz yıllarda da burada definecilerin büyük bir çukur kazıp, tarihi eser aradıklarını dile getirerek şunlar ısöyledi:

 

DAHA ÖNCE YAKALADIĞINIZ DEFİNECİYİZ

"Defineciler, kalabalık bir grupla geldikleri bölgede büyük bir çukur kazmışlar. Ancak kazdıkları tünelde ortaya çıkan metan gazı nedeniyle zehirlenince, içlerinden biri jandarma karakolunu arayıp, yardım talebinde bulunurken, ’komutanım bizi kurtarın. Biz sizin daha önce yakaladığınız define arayanlarız. Yine Bahadın’da daha önce yakaladığınız yerdeyiz’ diye yardım istemişlerdi. Ben de o dokümanları toplayıp, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na götürdüm ve acilen burada açma yapılması talebinde bulundum. Bakanlığımız da bu durumu inceledi, gerekli ödeneği çıkarıp, burada kazı çalışmaları yapılmasına karar verdi. Haziran’ın 25’inde başlayan kazılarda bu gün çok önemli tarihi eserler çıkarıldı. Biz Bahadın Belediyesi olarak buradaki kazı çalışmalarının tamamen sonlandırılmasının ardından burayı turizme kazandırmak amacıyla proje hazırlayıp Sivas’a, Anıtlar Yüksek Kurulu’na başvuruda bulunacağız. Önümüzdeki yıllarda burası kasabamızın ziyarete açılan önemli tarihi yerlerinden biri olacak."

 

ESERLER ROMA DÖNEMİNDEN OLDUĞU SANILIYOR

Yozgat Etnoğrafya Müzesi Müdürü Hasan Şenyurt ise arkeolog Bahar Hasırcı başkanlığındaki kazı ekibinin arzu edilen amaca ulaştıklarını kaydetti. Şenyurt, bu büyüklükteki Tümülüslerde sadece bir mezar olacağını, çok daha büyüklerinde birden fazla mezar bulunacağını vurgularken şu bilgilere verdi:

 

"Tümülüsün güney tarafından 10 metre ve yukarıdan aşağıya 6 metre derinliğinde bir galeri açıldı, 8 gün sonra mezara ulaştık. Dikine kazılan bir mezar, daha sonra ana kanal içerisinde bir lahit hazırlanmış. Kuzey yönüne doğru giden lahit içerisinde bir vazo, bir çanak, bir seramik, bayanlar tarafından saçlarına takıldığını sandığımız bir altın yaprak ile bunun teli, bayan saç iğnesi, boncuklar, kupa ayağı, bayanların kullandığı ayna, diş ve birçok insan kemiği bulduk. Elde edilen bu bulgulardan bu mezarın bir prenses veya burada yaşayan kavimin en önemli kadınlarından birine ait olduğun söyleyebiliriz. Çıkarılan parçaların MÖ.30 yıllarına ait olduğunu sanıyoruz. En az 2 bin yıllık eserler bunlar. Kazılarımız 2 gün daha sürecek. Bu kazılarda şayet para da bulursak, o zaman hangi döneme ait olduğunu daha rahat söyleyebiliriz."