Gümüşhacıköy ilçesinde 1800'lü yıllarda gümüş madenlerinde çalışan Rumlar için inşa edilen kilise, cami olarak kullanılıyor.

Caminin kubbesindeki Hazreti İsa ve havarilerini simgelediği belirtilen figürler ise canlılığını koruyor.

Eski Cami Mahallesi'ndeki Maden Camisi, kubbesindeki Hıristiyanlık simgeleriyle dikkati çekiyor.

Cami imam hatibi Mahmut Bayraktutar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cami olarak kullanılan yapının 1800'lü yıllarda ilçedeki gümüş madeninde çalışan Ortodoks Hristiyan Rumların isteği üzerine yaptırıldığını söyledi.

Lozan Antlaşması çerçevesinde 1924 yılında bölgeden ayrılan Rumların yerine Batı Trakya'daki Türklerin bölgeye geldiğini anlatan Bayraktutar, kilisenin de cami olarak kullanılmaya başlandığını belirtti.

Bayraktutar, ibadethaneye 1928 yılında mihrap eklendiğini, caminin 1939, 1941 ve 1943 yıllarında meydana gelen depremlerde büyük hasar gördüğünü bildirdi.

FİGÜRLER DEPREMDE ORTAYA ÇIKTI

En son 1996 yılında meydana gelen depremde büyük hasar gören caminin tadilatı sırasında, kiliseyken var olan Hazreti İsa ve havarilerinin figürlerinin ortaya çıktığını ifade eden Bayraktutar, "Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2007-2008 yıllarında yapılan restorasyonda bu figürler aslına uygun olarak düzenlendi. İbadethanemiz, ana kubbedeki Hazreti İsa ve havari figürleri, ahşaplardaki Hristiyan figürleri ile zengin bir ibadethane" dedi.

FİGÜRLER NAMAZ KILINIRKEN PERDE İLE ÖRTÜLÜYOR

Cami imamı Bayraktutar, camide namaz kılınacağı zaman ana kubbedeki elektronik perde sistemiyle figürlerin örtüldüğünü, ziyaretçiler geldiği zaman ise perdenin açıldığını kaydetti.

Eski Cami Mahallesi muhtarı Mustafa Sarıkap da kilisenin, gümüş madenini çıkarmak için Kayseri'den gelen Rumların isteği üzerine 1800'lü yıllarda yaptırıldığını ifade etti.

Sarıkap, Rumların o dönem kilise ve banyo istediğini ifade ederek, "Gelen Rumlar için burada bir kilise bir de banyo yaptırılmış. Rumların burada 300 yıl kadar kalarak gümüş madeninde çalıştıkları biliniyor" diye konuştu.

Cami cemaatinden Şerif İşnaz (84) ise "Caminin daha önce kilise olması bizi rahatsız etmiyor. 1924'ten bu tarafa ibadetlerimizi burada yapıyoruz" ifadelerini kullandı. (Haber7)